Aktywne Wpisy

SaintWykopek +429
Ostatnia cyfra po naciśnięciu plusa to twoja dziewczyna
1. skandynawka
2. włoszka
3. latynoska
4. czekoladka
5. hiszpanka
6. polka witaminka
7. azjatka
8. francuzka
9. nigdy nie będziesz miał dziewczyny
0. filipinka
1. skandynawka
2. włoszka
3. latynoska
4. czekoladka
5. hiszpanka
6. polka witaminka
7. azjatka
8. francuzka
9. nigdy nie będziesz miał dziewczyny
0. filipinka

SaintWykopek +159
Kto miał taką latarkę plusuje
źródło: comment_1668067877x1DtWdeukNlrdCxXZJ8JcI
Pobierz

Mirki chciałem postawić na nowo win 10, pobrałem iso z basewin. Najpierw robiłem bootowalnego pena przez YUMI, ale przy wyborze partycji do instalacji systemu dostawałem błąd " Nie można zainstalować systemu windows na tym dysku wybrany dysk ma styl partycji GPT"
Robiąc pena Rufusem z opcją "Schemat partycjonowania GPT dla UEFI" nie odpala się instalka,a z bootowalnego menu wybieram zawsze pena.
W bios mam UEFI Enabled, próbowałem zmienić na Disabled, ale po zapisaniu zmian i ponownym wejsciu do bios dalej mam Enabled
. Na picrel macie wygląd boota. Nie mogę nic dodać/zmienić do EFI, mam tylko ten Win Boot Manager.
Konwersja GPT na MBR nie wchodzi w grę, bo na hdd mam jeszcze 400gb danych na innych partycjach, a juz zdążyłem usunąć obecną windę.
Laptop Lenovo G580
źródło: comment_pJQS9EdrcpCuDMFb7j7YkxxvC0i8rLik.jpg
Pobierzswoją drogą spróbuj zrobić bootowalny pendrive pod uefi diskpartem.
https://www.thomas-krenn.com/pl/wiki/Tworzenie_bootowalnego_pendrive'a_UEFI_w_systemie_Windows
@bobbb: jeśli nie pójdzie z linka mirka piotrulos to będę pobierał ze strony ms. Rozumiem, że tam od razu robi się bootowalny pendrive zgodny z UEFI?
Podczas robienia pena, czy instalacji?
jeżeli jakimś cudem nie chce się sam bootować, możesz wymusić odpalenie przez uefi shell, odpalając po prostu z pendrive plik który jest w folderze \EFI\BOOT\BOOTX64.EFI
@piotrulos: A dokladniej? Jak to zrobić?
Spróbuję zrobić pena z oficjalną apką od MS
uefi nie powinno być w legacy jak chcesz zostawić gpt, a secure boot powinien być wyłączony na czas instalacji.