Wpis z mikrobloga

#komputery #windows #windows10 #informatyka #pytaniedoeksperta

Mirki chciałem postawić na nowo win 10, pobrałem iso z basewin. Najpierw robiłem bootowalnego pena przez YUMI, ale przy wyborze partycji do instalacji systemu dostawałem błąd " Nie można zainstalować systemu windows na tym dysku wybrany dysk ma styl partycji GPT"
Robiąc pena Rufusem z opcją "Schemat partycjonowania GPT dla UEFI" nie odpala się instalka,a z bootowalnego menu wybieram zawsze pena.
W bios mam UEFI Enabled, próbowałem zmienić na Disabled, ale po zapisaniu zmian i ponownym wejsciu do bios dalej mam Enabled
. Na picrel macie wygląd boota. Nie mogę nic dodać/zmienić do EFI, mam tylko ten Win Boot Manager.

Konwersja GPT na MBR nie wchodzi w grę, bo na hdd mam jeszcze 400gb danych na innych partycjach, a juz zdążyłem usunąć obecną windę.
Laptop Lenovo G580
GRBAS - #komputery #windows #windows10 #informatyka #pytaniedoeksperta

Mirki chcia...

źródło: comment_pJQS9EdrcpCuDMFb7j7YkxxvC0i8rLik.jpg

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dedronek: Laptop różowego, ostatnio musiała zgrywać wszystkie dane, zeby konwertować z mbr do gpt, teraz ja muszę zrobić to na odwrót, nie rozumiem co ten windows odjaniepawla xD
  • Odpowiedz
@piotrulos: właśnie się robi wg tego linka. Nie wiem, poszukam w necie opinii ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@bobbb: jeśli nie pójdzie z linka mirka piotrulos to będę pobierał ze strony ms. Rozumiem, że tam od razu robi się bootowalny pendrive zgodny z UEFI?
  • Odpowiedz
@GRBAS: instalacji/bootowania

jeżeli jakimś cudem nie chce się sam bootować, możesz wymusić odpalenie przez uefi shell, odpalając po prostu z pendrive plik który jest w folderze \EFI\BOOT\BOOTX64.EFI
  • Odpowiedz
@piotrulos: Zrobiłem wg tej strony pena i bootuje, ale przy wyborze partycji do zainstalowania mam znów błąd Nie można zainstalować systemu windows na tym dysku wybrany dysk ma styl partycji GPT
Spróbuję zrobić pena z oficjalną apką od MS
  • Odpowiedz
@piotrulos: W UEFI mam tylko Enabled i Disabled do wyboru, przy czym nawet zmieniając na disabled i zapisaniu zmian po resecie laptopa nadal mam enabled
  • Odpowiedz