Wpis z mikrobloga

@stefansiarrasiarzewski: z tego co się orientuję to z usług typu MBaaS firebase jest najlepszy (pod względem tego jak dużo jest dozwolone w darmowej wersji i potem jak dużo kosztuje upscaling) odkąd został wykupiony przez google i ogłoszony na I/O. Z tego modułu "Storage", o którego pytasz nie korzystałem jeszcze, bo nie potrzebowałem. Za to korzystanie z Autha (google/fb/github) jest mega wygodne i szybkie. Fajnie się też dziubie bazę danych
  • Odpowiedz
@stefansiarrasiarzewski: w sumie masz co najmniej kilka opcji. Firebase, własny serwer i pobieranie po HTTP/FTP, APK Expansion Files (jeśli tych zasobów jest naprawdę dużo i będą często wykorzystywane). Wszystko zależy od tego, jakie to zasoby mają być - dla zdjęć/grafik sensowne wydaje się na przykład pobieranie w locie i gotowa biblioteka z wbudowanym cache ;-).
  • Odpowiedz
@cimlik: Niezbyt precyzyjnie opisałem problem. Chodzi mi o pliki dźwiękowe - może się ich kiedyś zebrać z kilkadziesiąt MB, pobierane przy interakcji użytkownika (to czy będą zapisywane czy traktowane jako tymczasowe będzie mógł ustalić user), więc chyba najlepszą opcją będzie Firebase. Nawet nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak APK Expansion Files, ale w moim przypadku mija się to z celem, bo Expansion Files pobierane są jednorazowo. Dzięki za pomysły
  • Odpowiedz