Wpis z mikrobloga

@kanadu: Na zachód od Polski jest już lepiej bo tam głównie liczą się umiejętności a nie wykształcenie, ale jasne jest że na stanowisko kierownika czy szefa czegośtam nie wezmą osoby bez ukończonych studiów czy np. odpowiednika college'u czy jakichś kursów zawodowych. Każdy kraj inny jest, tak jak w Polsce studia to teoretycznie podstawa bo teraz wszędzie go chcą tak np. w UK jest to rzadkość aczkolwiek teraz coraz więcej osób
  • Odpowiedz
@kanadu: Kurdełe bo chciałem edytować tamto i nie moge :c

Chciałem napisać jeszcze że byłem w podobnej sytuacji do Ciebie tylko że ostatnio uświadomiłem sobie że studia ( a tym bardziej studia po humanie ) nie dają 100% gwarancji pracy więc sam próbuję się ratować ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z ciekawości, szkołe policealną na jakim profilu?
  • Odpowiedz
@Axiss: Mowisz Szwecja a ja wlasnie czytam takie cos
Economist
The concerns reflect changes in Sweden’s employment market. Fewer than 5% of jobs are now low-skilled, requiring less than a high-school qualification, compared with 9% in Germany and 16% in Spain. Countries such as Greece and Italy have larger shadow economies, helping explain why refugees there have higher employment levels than natives. “High-school diplomas are Sweden’s biggest divider,” says Anna
  • Odpowiedz
@Oczko: najpierw jezyk do b1, pozniej byle gdzie wszedzie przyjmuja
Chodzi sie po Londynie i na kazdym kroku jakies ogloszenie,a nawet i bez jezyka mozna cos znalesc.Na necie sa oferty tez
  • Odpowiedz
@robertK: To teraz jeszcze rozeznaj się w temacie tego jakie szwedzi oferują kursy i jak przygotowują do pracy. Gdyby te 5% 'low-skilled' istniało w praktyce, nie braliby całej masy imigrantów, którzy niczego nie potrafią. W praktyce często wyjeżdżając do Szwecji za lepszym życiem, zaczynasz często od zera. Dosłownie od zera. Szwedzi gonią by się uczyć języka i poprawiać kwalifikacje, bo jak się do tego nie dostosujesz, nie wytrzymasz z tamtejszymi
  • Odpowiedz
@kanadu: A dobry jesteś ? Mógłbyś porobić jakieś projekty i ewentualnie na miejscu emigracji po jakimś czasie ubiegać się o posadke w agencji reklamowej czy coś, może się uda
  • Odpowiedz