Aktywne Wpisy

rosen +141
ehhh (ಠ‸ಠ)
edukacja finansowa w naszym kraju nie istnieje
https://pomagam.pl/patrycja_wuwer
#gielda #inwestycje #oszukujo #scam #stanowski
edukacja finansowa w naszym kraju nie istnieje
https://pomagam.pl/patrycja_wuwer
#gielda #inwestycje #oszukujo #scam #stanowski

Eustachiusz +266
źródło: temp_file798870231520658634
Pobierz

Robię bazę danych apteki na projekt, pierwszy raz mam z tym styczność i potrzebuje waszej pomocy.
Projekt nie musi być rozbudowany, taka ilość encji i relacji wystarczy. Tylko mam pytanie czy to ma jakiś sens, ewentualnie co mogę zmienić.
Wiem, że
Ale dopiero się uczę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#bazydanych #programowanie #sqlserver #sql
źródło: comment_zGtyT4PjPULzVnRHJE1AFEldlbVLfSzu.jpg
PobierzWszystko co zrobisz samemu ma jakiś sens
Jak dla mnie okej, skoro to projekt na zaliczenie :)
To tylko struktura, pobaw się tym, dodaj jakieś triggery, jakieś małe funkcje np. sumujące wartość recepty
Jeżeli na recepcie (albo normalny zakup) mam więcej leków niż 1 to grupuje je w listę i trzymam id tej listy. Złe podejście?
Właśnie z tym mam problem, nie wiem co powinno być taką tabelą główną. Ani mi lista leków do tego nie pasuje, ani też lista transakcji.
Żeby było poprawnie i zakładając że maksymalnie mogę mieć 5 leków na recepcie, w listaleków muszę wstawić 5 idlek ?
Idlek jako foreignkey, ale musi byc tez dodatowe pole lek, ktore pomiesci kazdy przepisany lek.
Uważam, że nie jest potrzebny podział na recepta i bez recepty, to powinna być jedna tabela i flagą oznaczającą ten fakt. Podobnie z pacjent i lekarz, to przecież osoby, z takimi samymi atrybutami, imię, nazwisko, tel, można dodać tabelę rola, gdzie trzymalibyśmy, lekarz, pacjent, aptekarz itd...
Jedyne to mogę doradzić to:
1. Nazwy tabel powinny być w liczbie mnogiej.
2. Obcokrajowiec nie kupi nic w tej aptece bo nie posiada peselu
3. Jeśli lista leków ma być listą leków na jednej recepcie to dodaj do niej id
4. Obecnie nie można określić czy dany lek dostępny jest na receptę czy nie.
Odnośnie wcześniejszego postu: tabela recepta ma więcej pól (idLekarza wystawiającego,pesel) niż bezrecepty (to tak jakby kupić sobie aspirynkę -
@buzonek: Normalnie. To jest nadal złączenie jeden do wielu - jedna recepta do wielu osób. Idrecepty powinno być przy osobie, a nie idosoby przy recepcie.