Aktywne Wpisy

Mirkuny dawać plusiki, bo jak nie to wjecie co Zara bendzie, Amerykę tu zrobiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) #usa #heheszki #humorobrazkowy #pdk #glupiewykopowezabawy
źródło: IMG_1330
Pobierz
frugASS +25
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Robię bazę danych apteki na projekt, pierwszy raz mam z tym styczność i potrzebuje waszej pomocy.
Projekt nie musi być rozbudowany, taka ilość encji i relacji wystarczy. Tylko mam pytanie czy to ma jakiś sens, ewentualnie co mogę zmienić.
Wiem, że
Ale dopiero się uczę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#bazydanych #programowanie #sqlserver #sql
źródło: comment_zGtyT4PjPULzVnRHJE1AFEldlbVLfSzu.jpg
PobierzA tak odnośnie punktu 2. Zakupi, ale tylko bez recepty. Swoją drogą, na prawdziwej recepcie też jest pesel. Czy to oznacza, że obcokrajowiec nie może jej zrealizować?
Z tym recepta i bez recepty, trochę mnie przekonałeś, mogła by być tabela Transakcje, gdzie rejestrujemy to co w
Wydaje mi się tak na szybko, że ja zrobiłbym to tak:
1. tabela z rolami - sprzedawca, lekarz, pacjent - oraz id roli
2. tabela z osobami - id osoby, id roli, dane tych osób (imię, nazwisko itd.)
3. tabela z kontrahentami - id kontrahenta, id recepty, id osoby
Nazwy tabel są dyskusyjne ale nie chce mi się wymyślać. Z projektami studenckimi jest taki problem, że
1. Nazwy tabel to powinny być liczbą mnogą, za to pola tabeli pojedyncza
2. W tabeli PK powinno być samo ID - bez dodatkowej nazwy tabeli. Dodając nazwę tabeli sugerujesz, że to FK
3. Tabela listaleków jest zbędna. Brakujące parametry jak np pole czynarecepte (bool) można przenieść do tabeli Leki
4. Do czego odnosi się pole Ilość w tabeli Leki? Jeśli do ilości leku w sensie 4 tabletki, 300
Poprawka, id roli powinno być przy kontrahencie, nie przy osobie - sprzedawca również może być pacjentem.
@Nartenlener: Nie prawda. Nie wiem jak na SQL Server ale np. na Oraclu jak by w każdej tabeli klucz główny nazywał się ID to później przy joinach w selectach trzeba by za każdym razem pisać aliasy bo nie wiadomo do której tabeli to id się odnosi. Aczkolwiek klucz główny i
SELECT lek nazwa FROM leki JOIN producenci ON prod id = lek prod id where prod nazwa
a na koniec się okazuje, że takie "prod id" i tak występuje w kilku tabelach, więc kończysz z p.prod _id i całe prefiksowanie na marne...
W sensie: jaka jest wartość dodana narzucania prefiksu w formie identyfikacji tabeli w nazwach kolumn, skoro i
@Luxik: Lepiej jak ktoś inny przygotowywał selecta pół roku temu i poustawiał swoje debilne aliasy typu "a.", "b.", "c." i później musisz się zastanawiać z której tabeli ta wartość pochodzi i całe zapytanie analizować? Takie rozwiązanie wymusza stosowanie przez wszystkich programistów tego samego aliasu
Z resztą jak siadasz do czyjegoś zapytania i tak trzeba przez całe przebrnąć żeby zrozumieć co autor miał na myśli. Ale rozumiem, różne podejścia, może po prostu żadne nie jest lepsze od tego
@Nartenlener: Owszem, łącząc tabelę z samą sobą aliasy są potrzebne. Jest to jeden z dwóch przypadków, w których mam potrzebę używania aliasów i tak na szybko przychodzą mi do głowy. Drugi