Wpis z mikrobloga

@mentis: Ludzie krytykują ASIC w bitcoine, ponieważ niby centralizuje to kopanie. Ten przykład chyba jednak jasno pokazuje, że lepiej jest się "odciąć" od algorytmów innych walut i tym samym podnieść bezpieczeństwo tej jednej...

Niemniej, ciekawa sytuacja.
@pawlo74:

1. Inflacja w ETH wynosi jakieś 10% rocznie. Inflacja w Zcash wynosi obecnie kilkaset procent tygodniowo.
2. Ty w ogóle wiesz jaki jest mechanizm difficulty bomb? To będzie rozłożone na wiele miesięcy.

@Ancro: Dlatego na dłuższą metę, ETH przechodzi na PoS - dzięki temu będą niezależni od sytuacji rynkowej innych coinów
Ty w ogóle wiesz jaki jest mechanizm difficulty bomb?

Nie do końca. Nie jestem pewien.

To będzie rozłożone na wiele miesięcy.

@McGravier: jakie wiele miesięcy? O czym Ty mówisz? Na POS przechodzić mieliście już wkrótce a trudność zacznie rosnąć wykładniczo już od bloku 300000000.… t.j. 15 styczeń. Chyba, że znowu coś się zmieniło.

Dlatego na dłuższą metę, ETH przechodzi na PoS - dzięki temu będą niezależni od sytuacji rynkowej innych coinów
@pawlo74: Wzrost wykładniczy nie oznacza zatrzymania systemu - system może działać nawet do końca 2017 (aczkolwiek będzie bardzo upierdliwy). Teoretycznie może działać nawet kilka lat ale w praktyce stanie się bezużyteczny dużo wczesniej.

Bomba została częściowo spowolniona przy forku upgradeującym protokół frontier->homestead na początku tego roku

W lutym z 14 zrobi się 25s, w marcu będzie ok 35s, kwiecień/maj jakieś 55s, i tak dalej. Przejście na PoS musi być wykonane przed
@McGravier: jeżeli 10% jeszcze mogę zrozumieć, że może nie być takie straszne w zależności od popytu to już tego, że nie ma limitu i ETHF będzie kopany w nieskończoność to tego już nigdy nie zrozumiem. Keynesizm na sterydach.
fiat ma mieć 2% rocznie i zobacz jak nas okrada. Nie przeraża Cię 10%?

Znowu nie odróżniasz inflacji cen od inflacji bazy monetarnej. Już raz ci to tłumaczyłem i najwyraźniej nic nie zrozumiałeś. Poza tym bitcoin w pierwszych latach miał dużo więcej niż 10% rocznie
Poza tym bitcoin w pierwszych latach miał dużo więcej niż 10% rocznie

@McGravier: przez cztery lata tylko. Co Ty tu porównujesz? Cztery lata do nieskończoności? Będzie kopany w nieskończoność! Masz na to tłumaczenie?

Bitcoin ma sztywny limit i mam pewność, że jego wartość będzie rosła wraz z moim majątkiem a ethf to jakiś koszmar. Nie zazdroszczę Twoim dzieciom majątku, który przekażesz im w ETHF.
@McGravier: ciekawe pytanie. Do takiej sytuacji nigdy nie dojdzie żeby wszystkie transakcje przekierowane zostały poza łańcuch. Off-chain będzie tylko spam i mikrotransakcje ze względu na wysokie koszty w głównym łańcuchu. Główny łańcuch nigdy nie będzie miał takiego problemu jaki nakreśliłeś.
@pawlo74: To, że zawsze jakieś transakcje on-chain z opłatami będą miały miejsce, nie ulega wątpliwości. Ale czy zbierze się dostateczna ilość opłat w sytuacji kiedy ogromna większość transakcji będzie poza łańcuchem?
@McGravier: Uważam, że Lithning Network to jest tymczasowe rozwiązanie, którego potrzebujemy.
LN pozwoli odciążyć sieć, zachować bezpieczeństwo i kupić sobie więcej czasu do momentu kiedy pokonamy technologiczne bariery.