Wpis z mikrobloga

@Jendrol: wg mnie nie. lepiej nauczyc sie na jakims c++/javie, a pozniej sie przesiasc na pythona, lepiej nauczysz sie typow danych i paru innych rzeczy ktore wypada znac, a potem z latwoscia przejdziesz na pythona i docenisz ze w 90% przypadkow nie musisz sie takimi p--------i zajmowac ;)
  • Odpowiedz
@Jendrol: @wiewior_s:
Ja odpowiem po ekspercku: to zależy.
Od tego co będziesz robił dalej, jeżeli przez kolejne lata (i to szybko, tak jak np. na studiach 3,5 letnich) będziesz się uczył innych języków, to możesz wybrać C/C++, będziesz miał porównanie, poznasz dużo elementów występujących w innych językach, dasz radę wybrać.

Jeżeli python będzie przez jakiś czas jedynym językiem, jaki będziesz znać, to jest dobrym wyborem, bo nie musisz
  • Odpowiedz
@wiewior_s: moim zdaniem c++ na początek to jest w ogóle nieporozumienie. Wiadomo, że wszystko zależy od człowieka, ale zdecydowanie wybrałbym python, który jest bardziej przyjazny. A na początku najważniejszy jest fun. W pythonie zrobisz wszystko szybciej więc na początku daje to na pewno dużą motywację do dalszego działania. Przy trudniejszych językach gdzie musisz dbać o deklarowanie, inicjację, typy, zwalnianie pamięci itp itd.. łatwo się zniechęcić.
Python jest OK moim zdaniem
  • Odpowiedz
@rzezbi akurat dokumentacja pythona jest super ;) w pythonie tez sa typy tylko ze nie jawne i dobrze miec o nich wiedze zeby pozniej nie bylo niespodzianek. W pythonie poczatkujacy moze nie zauwazyc roznicy miedzy 1, 1.0, a "1" i program moze dzialac w inny sposob niz programista sie spodziewa.
  • Odpowiedz
@wiewior_s: oczywiście, że taki program może działać w inny sposób niż programista się spodziewa. Najprawdopodobniej zdarza się to codziennie każdemu programiście :) Trzeba znaleźć błąd i go poprawić.
Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie: który język jest prostszy Python czy C++? I wybrać ten prostszy (co nie znaczy, że bardziej prymitywny i gorszy - może właśnie lepszy - wszystko zależy do czego).
Wg Ciebie który jest prostszy?
  • Odpowiedz
@rzezbi dla mnie, jako zagorzalego pythonisty, python jest 100x lepszy, ale to osobna sprawa. Z c++ przesiadziesz sie na pythona zupelnie bezbolesnie, powodzenia z przesiadka z pythona na c++ ;) wlasnie dlatego ze jest tak prosty, uwazam ze do nauki programowania sie kompletnie nie nadaje. Inna sprawa ze w pythonie jest tez pare "pulapek", nie jest tak zupelnie prosty jak sie wydaje ;) sprawdz sobie przykladowo taki kod:
str = int
  • Odpowiedz
@wiewior_s: dziwne podejście:) Moim zdaniem mając pewną wiedzę programistyczną, nauczenie się trudnego języka będzie prostsze niż od razu nie mając pojęcia czym jest w ogóle zmienna- mając w głowie to, że jest int, long, float, dobule - kiedy czego użyć? Za dużo informacji na raz - i tak początkujący programista nie użyje pewnie typu double.

Ten kod pythona sprawdziłem. Bardzo fajna sprawa:) Właśnie dlatego mi się python zaczyna podobać, że
  • Odpowiedz
@Jendrol: Na początek jest bardzo dobry jeżeli dodatkowo uczysz się struktur danych oraz algorytmów. Co prawda jest na tyle wysoko poziomowy, że nie musisz się martwić o implementację stosu czy kolejki, ale warto wiedzieć jak te (i inne) typy działają i do czego są stworzone.

Generalnie moim zdaniem python przez dużą ilość bibliotek uczy wykorzystania cudzej pracy do zrobienia własnego projektu.
  • Odpowiedz