Aktywne Wpisy

mirko_anonim +24
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
historia z #pracbaza - pewna panna zaczela do mnie dość mocno podbijać w robocie, ale to już szło na grubo - zaczęła niewinnie ale wyszło co i jak i mimo iż z pozoru to szaramyszka (ładna, szczupła 30) to pokazała różki:) wszystko byłoby spoko (ja singiel) gdyby nie drobny detal w postaci posiadania przez nią męża i dzieci. jak tylko zorientowałem się w jakim kierunku to zmierza to wylałem
historia z #pracbaza - pewna panna zaczela do mnie dość mocno podbijać w robocie, ale to już szło na grubo - zaczęła niewinnie ale wyszło co i jak i mimo iż z pozoru to szaramyszka (ładna, szczupła 30) to pokazała różki:) wszystko byłoby spoko (ja singiel) gdyby nie drobny detal w postaci posiadania przez nią męża i dzieci. jak tylko zorientowałem się w jakim kierunku to zmierza to wylałem

Lalaker +740
Tldr: czułem podświadomie, że #rozowypasek mi się puszcza i okazało się, że miałem rację, bo udało mi się ją przyłapać
Miało być jak w bajce i dałbym sobie rękę uciąć, że ta bajka się ziści. No i jak to klasyk mówi – i bym, #!$%@?, nie miał ręki. No ale od początku.
Fajny, otwarty, szczery (lol) i pełen zrozumienia związek od 7 lat, który miał się zakończyć ślubem. 5 lata temu oświadczyny,
Miało być jak w bajce i dałbym sobie rękę uciąć, że ta bajka się ziści. No i jak to klasyk mówi – i bym, #!$%@?, nie miał ręki. No ale od początku.
Fajny, otwarty, szczery (lol) i pełen zrozumienia związek od 7 lat, który miał się zakończyć ślubem. 5 lata temu oświadczyny,

Mam klasę timer i tam w przerwaniu jest wywoływany callback. Coś takiego:
ISR(vector){wskaźnik();
};
Podstawiam do wskaźnik adres funkcji i jest ok. Ale potrzebuje wstawić tam adres jednej z metod jednej z klas. Metoda zwraca void i przyjmuje void ale kompilator rzuca błędem:
Error cannot convert 'void (lcd_KS0108::*)()' to 'TPcallback {aka void (*)()}' in assignment
Error ISO C++ forbids taking the address of a bound member function to form a pointer to member function. Say '&lcd_KS0108::LightOFF' [-fpermissive]
Jak to powinienem rozwiązać?
string::sizebez obiektu?std::functioni przypisać korzystając albo z lambdy albostd:bindłapiącej obiekt.Jeżeli nie możesz zmienić tego wskaźnika, to musisz mieć statyczny obiekt lcdKS0108 i wtedy możesz przypisać tam labmdę
wskaźnik = [](){ lcdKS0108.LightOFF(); };która to konwertuje się na
void(*)().Jak nie masz C++11 to niestety nie masz szczęścia i musisz zrobić statyczny adapter na tą twoją klasę, bo jeżeli metoda jest statyczna
@KrzaQ2: Ale to jest tak, że mam klasę lcdKS0108 i obiekt tej klasy LcdKS1018. Jak podam LcdKS1018.Metoda to chyba wiadomo o którą metodę i którego obiektu się upominam? Skoro kompilator wnioskuje typy to czemu nie wnioskuje adresów?
std::bind, ale binda nie szanuj, lambdy zawsze lepszeAwwww, zamień to na odwrót! NATYCHMIAST!
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@KrzaQ2:
Potwierdzam, lambdy zawsze leprze.
Bo to jakaś herezja jest, powinny być z małej, chyba że są statyczne, no to jeszcze rozumiem.
Nie bardzo wiem oco ci chodzi. A co niby taka klasa miała by robić? Jeżeli myślisz o statycznym adapterze to niestety nie da się tego automatycznie zrobić. Nawet dla jednej metody nie da się zrobić