Wpis z mikrobloga

• 2
Mirko, która łądowarka naładuje mi szybciej telefon?
Oznaczenia są na nich podobne i no właśnie - podobne.
Na jednej występują jakieś dodatkowe określenia a na tej drugiej nie. Na jednej jest też więcej danych oznaczonych jakimś skrótem a na drugiej nie.
Nie wiem, która jest po prostu lepsza. Ktoś powie, która szybciej ładuje telefon bazując na tych danych (czarna magia związana z prądem dla mnie)

#pytanie #kiciochpyta #energetyka #prad #informatyka #smartfon #android #elektroda
Bunch - Mirko, która łądowarka naładuje mi szybciej telefon?
Oznaczenia są na nich p...

źródło: comment_lZ3kfSIDxKa8cxmAJqkEJaa8xayDLU6s.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bunch: Patrz na natężenie, tak jak @Kutazzz napisał, ile amper ma ładowarka. I oczywiście na napięcie też, aby nic nie popalić, 5V to i tak najczęstsze napięcie. Co do amper to im mniej tym wolniej.
  • Odpowiedz
@KrzysiekD: Duże uproszczenie. Ta ładowarka 400-500mA mogłaby się spalić przy ładowaniu smartfona bo ten ma spore zapotrzebowanie na prąd. Z drugiej strony ładowarka 5V/10A nie naładuje nam telefonu w minutę.
  • Odpowiedz
@pietryna123: Nie powiedziałbym, że spali się ładowarka przy małym natężeniu. Układ ładowania baterii jest w telefonie. W najgorszym przypadku jeżeli nie dostarczy się odpowiedniego natężenia stan naładowania baterii będzie spadał zamiast rosnąć. Ładowarka będzie dostarczała tyle amper ile może w tym wypadku. Co do 5V/10A jak najbardziej się zgadzam.
  • Odpowiedz
Ta ładowarka 400-500mA mogłaby się spalić przy ładowaniu smartfona bo ten ma spore zapotrzebowanie na prąd

@pietryna123: Skoro smartfon ma spore zapotrzebowanie na prąd to niby czemu ładowarka miałaby się spalić od razu?
  • Odpowiedz
@KrzysiekD: @pietryna123: No dobra, a kontynuując temat to czy jak na oryginalej ładowarce mam napisane 1.8 A to mogę sobie kupić inną ładowarkę z wartością np. 2.4 A i jej też używać w nadziei że naładuje mi telefon JESZCZCZE szybciej?

Widzę w tym momencie na allegro takie ładowarki do samochodów na przykład.
http://allegro.pl/ladowarka-samochodowa-usb-2-4a-goobay-quick-charge-i6534052797.html

Czy nic nie grozi telefonowi?
A skoro nie to czemu producent nie daje mocniejszych ładowarek
  • Odpowiedz
@Bunch: Każda nowoczesna bateria ma układ, który ogranicza prąd ładowania. Dlatego nie ma problemu użycia "zbyt mocnej" ładowarki (mówimy oczywiście o natężeniu prądu, czyli amperach).
Z kolei każda nowoczesna ładowarka ma taki sam układ ograniczający "wydawany" prąd, gdy ładowane urządzenie z powodzeniem mogłoby "szarpnąć" więcej prądu na raz. Dobrym urządzeniom nawet zwarcie nie zaszkodzi. Zabezpieczą się i poczekają, aż "apetyt" na prąd wróci do akceptowalnych poziomów.
Dlatego też w większości
  • Odpowiedz