Wpis z mikrobloga

#webdev #css #bootstrap
Jeśli nie bootstrap 3 to co ?
Nie chce mi się pisać własnego frameworka, wstępny-główny grid napiszę samemu ale do treści potrzebuje czegoś gotowego co mogę łatwo dostosować.

Framework css

• Pozostać przy bootstrapie 3 48.1% (13)
  • Bootstrap4 40.7% (11)
  • ZurbFoundation 11.1% (3)
  • Inny ( komentarz ) 0% (0)

Oddanych głosów: 27

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pandev: podstawowe pytanie do czego potrzebujesz frameworka.
Jak to jest jakiś projekt typu enterprise gdzie wszystko musi być niezawodne, to bierzesz sprawdzone i znane. Bootstrap 3 albo Foundation. Jak to jest jakiś mały projekt i chcesz się pobawić to możesz brać Bootstrap 4.
To tak jakbyś pytał czy pisać stronę w PHPie, Javie, czy stawiać na Node+Angular. Wszystko zależy od tego jaki to jest projekt.
  • Odpowiedz
@Kargaroth: Racja, to jest projekt prywatny gdzie mogę robić co zechcę, jednak nie chcę za bardzo rozmieniać się na drobne. Raz popełniłem błąd i zacząłem pisać tylko swoje cssy, stanęło na tym, że przepisałem pół bootstrapa bo te elementy po prostu były dobre tj. grid, viewporty, klasy pomocnicze do grida, formularze
  • Odpowiedz
@pandev: no to sam sobie odpowiedziałeś. Bootstrap 3 jest stary i sprawdzony. Bootstrap 4 to w dalszym ciągu beta i musisz się liczyć z tym że będziesz musiał poprawiać na bieżąco rzeczy które oni będą zmieniać.
Osobiście nie rozumiem czemu ludzie szukają "na siłę" czegoś nowego żeby tylko nie używać Bs3. Potem płacz że coś nie działa na ajfonie5s, a klient chce wsparcie, bo akurat ma taką komórkę i nie
  • Odpowiedz
@Kargaroth: szczerze, trochę odstrasza mnie flexbox, którego użyłem właśnie z bootstrapem4 jakieś dwa miesiące temu( mały test czy już przechodzić na b4) niby myślisz, że jest super bo masz dowolność w ustawianiu elementów, ale po chwili okazuje się, że to trochę opinia na wyrost, i prościej pisać floatami lub ustawić elementy jako komórki tabeli. Reszta ficzerów flexboxa jak np rozciąganie, zmiana "mocy" elementu mam wrażenie , że jest jeszcze niedoskonałą
  • Odpowiedz
@pandev: jak dla mnie flexbox tylko zyskuje na wsparciu i jest dopracowywany.
Fakt faktem zaawansowane użycia nie są jakieś specjalnie proste póki co, ale jakby nie patrzeć będzie to przyszłość. Kiedyś zamiast się bawić wymuszaniem zachowania tabelki w css'ach + floaty i position absolute, będzie można użyć jednego zbioru rozwiązań właśnie z flexboxa. Problem właśnie w tym że te wszystkie floaty i display: table, to są właśnie hacki :)

A
  • Odpowiedz
@pandev: zależy do czego, jeśli to jakiś malutki projekt gdzie potrzebujesz jakiejś dobrej bazy to purecss, jeśli potrzebujesz pełny framework css ze wszystkim no to bootstrap4 imho
  • Odpowiedz