Wpis z mikrobloga

#programowanie #csharp #java

Pytanie do ludzi z branży - w Polsce w 90-95% używa się tych języków do aplikacji webowych, czy tworzy się także aplikacje desktopowe? Bo jak tak przeglądam sobie dla sportu oferty pracy, to właściwie wszystko co jest dla C# to jest MVC i webówka. Aplikacji normalnych na windę się w tym nie robi? A nawet wtedy mam wrażenie, że pewnie 80% z tych wszystkich apek desktopowych to komunikacja z bazą danych i przepychanie kwerend SQL?

Jakie przykładowo apki okienkowe często używane były robione w C#? A jakie to C++ na Qt bądź MFC? Bo sam się teraz zastanawiam czy widziałem jakieś aplikacje na windę robione typowo w C#.
  • 28
@nachteil: No taką mam nadzieję, że nie będę musiał oglądać HTMLa i JS na oczy. Inna sprawa, że u mnie w firmie obecnej do technologii podchodzą jak w średniowieczu "a po co to komu, a do czego to potrzebne", więc chyba sam będę musiał wynajdywać i lobbować za jakimiś narzędziami jakich używają cywilizowani programiści w 2016 roku a nie jakieś antyczne gówna.
@Khaine: z c# jestem noga. Jedyne co to poprawiałem tą apkę w compact frameworku, ale to była jakaś przedpotopowa wersja (3?) i drobne zmiany. Książki nie polecę, bo nie uczyłem się z książek.

Ale co do podobieńśtwa, to java dużo bardziej podobna do C#, niż C++.

Też z tych opcji co wypisałem zdecydowanie qt było najfajniejsze. O dziwo mi np js+html5 pasuje do robienia gui.
@tell_me_more: I to i to jest językiem programowania ogólnego przeznaczenia, więc generalnie ich budowa powinna być podobna. W C# się nawet da używać wskaźników jak użyjesz słowa kluczowego "unsafe", żeby otagować, że dany fragment kodu zawiera żonglowanie na wskaźnikach.
@Khaine: Standard to ASP.NET MVC + Entity Framework + MSSQL, ja frontendu też nie lubię zwłaszcza webowego, ale pamiętaj że sporo klepania jest też po stronie tzw. rdzenia także nie ma problemu.
@Myrten: Muszę poczytać o tych rzeczach (polecisz coś?), to może jak przyjdzie do przepisywania tego prastarego dziadostwa w robocie, to będę mógł błysnąć tu i tam przy zatęchłych dziadkach ( ͡º ͜ʖ͡º) Już znajomością C++11 ich pozaginałem (srsly), a z C# to tam tylko jedna osoba cokolwiek wie, więc jeszcze lepsze pole do popisu.