Wpis z mikrobloga

#linux #windows10 #it #systemtip #informatyka
Witam mam spory problem. Mam na ssd zainstalowany windows 10 a na hdd manjaro. Tylko że dzisiaj przypadkowo usunąłem partycje z linuxa. I problem jest taki że zepsuł się grub, podczas uruchamiania systemu pojawia się grub rescue> lub samo grub> jak naprawić ten problem. Potrzebuje laptopa na już. Liczę na szybką pomoc.
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzimen: No każdy potrafi, ale po nadpisaniu MBR (o ile nie masz EFI, ale wtedy byś wybrał z listy bootowanie Windowsa) nie ma gruba już wcale. U ciebie usilnie jest, więc albo nie nadpisujesz, albo nie wiem.
  • Odpowiedz
@dzimen: Pozwolisz, że wtrącę się na momencik. Rzecz do której się odnosisz jako Linux, to w gruncie rzeczy GNU/Linux lub jak ostatnio zacząłem to nazywać - GNU plus Linux. Sam Linux nie jest systemem operacyjnym, lecz kolejnym wolnym (od wolności) składnikiem w pełni funkcjonalnego systemu GNU, użytecznego dzięki głównym bibliotekom GNU, narzędziom powłoki oraz niezbędnym składnikom systemu, składającym się na kompletny system operacyjny, zdefiniowany przez POSIX (ang. Portable Operating System
  • Odpowiedz
@dzimen: Jedyne co mogę prosić zanim wyzerujesz system to byś się upewnił, że po zamianie w boot priority dysków - windows nie startuje. Czyli próba 432545435 tego samego
  • Odpowiedz
@dzimen: Ciągle startuje Grub? Może po prostu Windows się posypał, a same nasze rozwiązania działają. Spróbuj (chociaż nie wiem czy to ciągle działa) napierdzielać F8 / Shift + F8
  • Odpowiedz