Wpis z mikrobloga

#praca #programowanie #programista15k No elo, w przyszłym tygodniu mam 3 rozmowy o pracę i tak się zastanawiam czy jeśli wszystko pójdzie dobrze w pierwszej to brać od razu, czy odczekać do ostatniej i wybrać? Pracodawcy bedą na tyle wyrozumiali aby dać mi te kilka dni aż do ostatniej rozmowy abym wybrał sobie najbardziej korzystne miejsce?
Wybaczcie, to może śmieszne pytanie i z góry dzięki za odpowiedź.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aryjskizyd: Jeżeli powiedzą, że masz zdecydować od razu to powiedz nie. Jeżeli szukają programisty a nie studenciaka na staż to dobrze wiedzą, że zazwyczaj programistę wiąże czas wypowiedzenia związany z umowa o pracę albo zapisem w kontrakcie.
  • Odpowiedz
@krdewra: Tzn. sprawa ma się tak, że z freelancerki przerzucam się na etat, wiedzą, że obecnie nigdzie nie pracuje i nie wiąże mnie żadna umowa. Pytanie więc, czy teskt typu"prosze dać mi czas do piątku, bo mam jeszcze rozmowy w innych firmach i chce sobie wybrać"będzie na miejscu?
  • Odpowiedz
Myślę, że wystarczy "proszę o kilka dni do namysłu". Jeżeli będą cie chcieli to poczekają, a jeżeli nie to, o ile nie jest to firma twoich marzeń, niczego nie stracisz.
  • Odpowiedz
czas do piątku, bo mam jeszcze rozmowy w innych firmach i chce sobie wybrać

@aryjskizyd: możesz równie dobrze poweidzieć, że w sumie to strasznie źle nie jest ale zobaczymy czy nadaje się gdzieś indziej. Moga też pomyśleć, że nigdzie Cie nie chcieli więc wróciłeś do nich ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Ja jak szedłem do pierwszej pracy jako programista byłem na trzech rozmowach i po każdej czekałem ~ tydzień na odpowiedź czy będzie dla mnie oferta pracy. Aż do ostatniego takiego telefonu informowałem, że czekam jeszcze na odpowiedź z innej firmy i skontaktuję się jak będę wiedział co i jak. I byłem od razu po studiach, także jak masz jakieś doświadczenia zawodowe to tym bardziej jesteś na pozycji, żeby tak do tego podejść.
  • Odpowiedz
"prosze dać mi czas do piątku, bo mam jeszcze rozmowy w innych firmach i chce sobie wybrać"

@aryjskizyd:
Jeżeli to ogarnięty człowiek to nie jest to w ogóle złe stwierdzenie - rynek IT po prostu taki jest. Ja sam musiałem kilka razy tak odpowiedzieć, i nawet HR to rozumiał (chociaż to był jeden z bardziej ogarniętych HR jaki miałem przyjemność rozmawiać).
  • Odpowiedz