Wpis z mikrobloga

Mirki mam możliwość w pracy przystąpić do Programu Emerytalnego. Składki są wnoszone do - Arka BZ WBK Fundusz inwestycyjny.

W ramach tego funduszu inwestycyjnego do dyspozycji uczestników PPE pozostają następujące subfundusze:

Arka BZ WBK Akcji Polskich Subfundusz Inwestycyjny Otwarty
Arka BZ WBK Stabilnego Wzrostu Subfundusz Inwestycyjny Otwarty
Arka BZ WBK Zrównoważony Subfundusz Inwestycyjny Otwarty
Arka BZ WBK Gotówkowy Subfundusz Inwestycyjny Otwarty
Arka BZ WBK Obligacji Skarbowych Subfundusz Inwestycyjny Otwarty
Arka BZ WBK Obligacji Europejskich Subfundusz Inwestycyjny Otwarty

www.arka.pl

Które fundusze najlepiej wybrać? I jak rozłożyć ich udział (%)?

Jak już zdołam odłożyć trochę floty, to za 10 lat zapraszam wszystkich (pomocnych) na kolejkę!

#finanse #inwestycje #ubezpieczenia #fundusze #ekonomia #biznes
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rowerek0000: Nie brałbym gotówkowego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Subfundusz pozwala osiągać stopy zwrotu zbliżone do oprocentowania lokat bankowych, jednak – w odróżnieniu od lokat bankowych – może także przynosić straty, szczególnie w bardzo krótkim okresie

A co do pozostałych, to wybierasz między zyskiem a bezpieczeństwem. Jak nie wiesz co wybrać to może stabilny albo zrównoważony.
  • Odpowiedz
@rowerek0000: mi w Anglii pracodawca płacił 10% i po 60 rż mogę wybrać kilka tysięcy funtów obciążone co roku kosztami 0.5-1%
Wg mnie to jest dotowanie banków, ale jak nie masz wyboru to wybierz taki który nie wrzuca kasy w obligacji ani akcje ;)
  • Odpowiedz
@rowerek0000: Znaczy jak chcesz bezpieczeństwo, to obligacje zapewne są spoko. Ja bym wziął więcej z mieszanych, albo nawet dołożył trochę do akcji. Teraz giełda jest w dołku, no ale chyba tak nie będzie przez kilkadziesiąt lat, nie? No ale oczywiście, jak wolisz mniejsze ryzyko, to bierz więcej z obligacji.
  • Odpowiedz
@BarekMelka: Wig20 od 8 lat jest w recesji. Czy długo się to utrzyma? Na przykładzie japońskiego Nikkei sądzę że długo. Oczywiście nie musimy iść droga japońskiego indeksu, ale to przykład, że w ciągu 30 lat niekoniecznie można zarobić na giełdzie.
http://stooq.pl/q/?s=^nkx&d=20160913&c=30y&t=c&a=lg&b=0
Jakbym kupił 30 lat temu akcje z Nikkei ile bym przeciętnie zarobił/stracił w ciągu 30 lat?
  • Odpowiedz
@rowerek0000: Mam taki sam program w pracy i też te fundusze do wyboru. Rozdzieliłem pomiędzy akcyjnymi, zrównoważonym i stabilnego wzrostu, tak żeby mieć ok 70% w akcjach. Na emeryturę wybieram się nie szybciej niż za 35 lat i wierzę, że do tego czasu wiele spółek jednak urośnie.
  • Odpowiedz