Wpis z mikrobloga

Przy całym moim szacunku do Apple i do tego, co ta firma nawyrabiała na rynku komputerów osobistych, a potem telefonów, te słuchawki to jest kolejny wyraźny sygnał, że to już koniec, że to nie wróci. Mieli ogromną szansę, by "reinvent" słuchawki bezprzewodowe, wymyślić je na nowo, nadać im dowolny kształt, dowolną formę, mogli zrobić wszystko.

Pokazali zwykłe słuchawki z uciętym kablem.

Przecież słuchawki przewodowe mają taki kształt właśnie ze względu na przewód. Żenada. Na dodatek nie ma żadnej technologii przytrzymującej słuchawkę w uchu, z moich uszu słuchawka wypada co kilkanaście minut. AirPodsy byłyby do wyrzucenia po godzinie użytkowania.

To tak, jakby Jobs w 1984 zaprezentował system z wierszem poleceń z kolorowymi literkami, albo w 2007 Nokię 3310 z klapką. Swoją drogą to kolejny raz pokazuje, że Jobs nie był w tej firmie jedynie prezesem geniuszy, to nie inżynierowie Apple napędzali innowacje tej firmy, to rzeczywiście była zasługa jednego człowieka.

#apple #ios #technologia #iphone #stevejobs
smyl - Przy całym moim szacunku do Apple i do tego, co ta firma nawyrabiała na rynku ...

źródło: comment_kRVwkIfKgKbZYJLrl93mEERUWL6YGPeY.jpg

Pobierz
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 57
@smyl po pierwsze, to masz szczęście, że to mirko. Na wypokalisku od razu by Cię minusami z------i. ;)

Po drugie to masz rację, patrząc na te nowe pchełki od Samsunga, Sony czy Bragi od razu widać, że da się to zrobić lepiej. Co prawda niekoniecznie taniej, ale estetyczniej I ergonomiczniej.
  • Odpowiedz
@smyl: a ja mam taką teorię, że ten cyrk ze słuchawkami jest tylko po to by było o nowym modelu głośno (ludzie sobie ponarzekają i kupią przejściówki). Jak wchodziła szóstka to nawet nie zauważyłem, a przez te słuchawki to od paru dni apple ma darmową reklamę na cały Internet.
  • Odpowiedz
gdyby pokazali świetne słuchawki przewodowe, szumu byłoby tyle samo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@smyl: no właśnie nie. Cały ten szum opiera się gunwoburzy fanboy'ów apple i samsunga. Gdyby słuchawki były przewodowe to nie nakręciłbyś takiej marketingowej karuzeli spi*lenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A ja sobie siedzę na moim pięknym Alcatelu One Touch Fire z systemem Firefox OS #bojowkafirefoxos, ale
  • Odpowiedz
@smyl chyba na końcu tych słuchawek jest mikrofon a to już nie jest takie głupie, ogólnie te słuchawki przypominają mi takie typowe Januszowe słuchawki BT z lat 200x kiedy zrobiła się na nie moda z tym że są dwie. Myślę ,że teraz zacznie się dopiero zabawa ze słuchawkami BT dedykowanymi do iPhone ale nie będę one bezpośrednio od Appla tylko pewnie od Monster bosse itp
  • Odpowiedz
@Aztek2201: ale Apple zawsze wywracało branżę do góry nogami. Królująca na listach sprzedaży przed eksplozją iPhone'a Nokia 2600 wyglądała tak. To było 9 lat temu. Pierwszy iPhone, przypominam, to już w pełni nowoczesny smartfon.

Pierwszy Mac OS wydany w 1984 roku wyglądał tak [picrel]. Microsoft w tym czasie zajmował się pisaniem Excela na komputery Apple, systemami operacyjnymi zajęli się później.

Te słuchawki może i są spoko, ale to nie jest
smyl - @Aztek2201: ale Apple zawsze wywracało branżę do góry nogami. Królująca na lis...

źródło: comment_E5Uid4H51zufl92017IR8eFCp50ZWT0P.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@smyl: ja mam problem z tym czyms taki, ze uzywałem lata temu słuchawek na bluetooth . A Dokladnie 2006/2007
czyli blisko 10 lat temu marki Jabra, kosztowało mnie to wtedy 270 zł. Wtedy, gdy nie było konkurencji na rynku w postaci jabłka , bylo nadal tańsze niż owe słuchawki ;/
Chyba w 2007 / 08 pojawiły sie motoroli, które były lepsze i kozackie w jakości i tańsze.
v.....l - @smyl: ja mam problem z tym czyms taki, ze uzywałem lata temu słuchawek na ...

źródło: comment_ubcktEwnwUYlRyZ261HYkx23zRHh2Msi.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@vasil: cena jest rzeczywiście wysoka ($169 to więcej, niż dobry smartfon Xiaomi), ale cena pierwszego iPhone'a też była znacznie wyższa od ceny Nokii 2600, a jednak iPhone zrobił rewolucję. Gdyby te słuchawki były dla rynku słuchawek tym, czy iPhone dla telefonów, nawet ta cena byłaby spoko. Tylko że nie są.
  • Odpowiedz
@smyl: z tym, ze jest takie pojecie jak - za wczesnie - i te produtky takie były. Rynek nei był wyedukowany, ale marka do dziś jest i jest silna, bo zajmuje się tym czym nie zajmuje sie apple ;) i nie są dla siebie konkurencją. A pojecie rewolucji jest z lekka na wyrost, co jest marketingiem nie jest rewolucją. Jak pisałem nawet pracę inż to apple użyłem raz, ale nadal
  • Odpowiedz
Nokia 2600 wyglądała tak

@smyl: ale Nokia królowała na listach sprzedaży właśnie dlatego, że [tak](http://saithtraders.com/wp-content/uploads/2015/04/Nokia-2600-10.jpg wyglądała (Wstawiłeś zdjęcie modelu 2600 classic, nie 2600) i zadebiutowała w 2004 roku, więc była stara. To był telefon prosty, bez wodotrysków, do dzwonienia i wysyłania SMSów, zupełnie inna kategoria urządzenia. Konkurencja też już wówczas potrafiła zrobic ładny telefon (LG Prada KE850, SE Xperia X1).
  • Odpowiedz
@fillion: dane stąd. W 2007 najlepiej sprzedającym się telefonem jest Nokia 2600 Classic (dlatego jest zdjęcie Classic :), 15mln egzemplarzy), rok później rynek rozbija iPhone 3G - 25mln sztuk, a cena była z pewnością znacznie wyższa.
  • Odpowiedz