Wpis z mikrobloga

Przy całym moim szacunku do Apple i do tego, co ta firma nawyrabiała na rynku komputerów osobistych, a potem telefonów, te słuchawki to jest kolejny wyraźny sygnał, że to już koniec, że to nie wróci. Mieli ogromną szansę, by "reinvent" słuchawki bezprzewodowe, wymyślić je na nowo, nadać im dowolny kształt, dowolną formę, mogli zrobić wszystko.

Pokazali zwykłe słuchawki z uciętym kablem.

Przecież słuchawki przewodowe mają taki kształt właśnie ze względu na przewód. Żenada. Na dodatek nie ma żadnej technologii przytrzymującej słuchawkę w uchu, z moich uszu słuchawka wypada co kilkanaście minut. AirPodsy byłyby do wyrzucenia po godzinie użytkowania.

To tak, jakby Jobs w 1984 zaprezentował system z wierszem poleceń z kolorowymi literkami, albo w 2007 Nokię 3310 z klapką. Swoją drogą to kolejny raz pokazuje, że Jobs nie był w tej firmie jedynie prezesem geniuszy, to nie inżynierowie Apple napędzali innowacje tej firmy, to rzeczywiście była zasługa jednego człowieka.

#apple #ios #technologia #iphone #stevejobs
smyl - Przy całym moim szacunku do Apple i do tego, co ta firma nawyrabiała na rynku ...

źródło: comment_kRVwkIfKgKbZYJLrl93mEERUWL6YGPeY.jpg

Pobierz
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smyl: Nie? Ten ich pomysł to g---o, skok na kasę.

Sorry, ale jakby zrobili z oplotem za ucho jak w sportowych to nie dosyć, że nie do zgubienia, co w tym wypadku powinno być raczej obowiązkowe, to jeszcze by w to wsadzili znacznie lepszą baterię, a tak ile tam podawali, do 2h muzyki, k---a, z czym do ludzi...
  • Odpowiedz
W tych końcówkach jest mikrofon do rozmów, dlatego "ucięli tylko kabel"

@Dragonfruit: wiem o tym - i to chyba są w obu, dzięki czemu mogą odfiltrować wszelkie inne dźwięki, niż głos osoby mówiącej. Wykrywają też kiedy są w uchu, a kiedy nie. Wystarczy w nie "tapnąć", by rozpocząć rozmowę z Siri. Wiedziałem o tym przed napisaniem wpisu, dlatego nie wspomniałem o ich cenie. Nie zmienia to jednak tezy wpisu (
  • Odpowiedz
@neoandrew: XD juz widze jak by swiat zareagował na słuchawki którymi sobie możesz opleść głowę XD
Nie wiem kto takie słuchawki kupuje, lecz ja bym w zyciu ich nie założył, tfu
  • Odpowiedz
@smyl: Kisne za każdym jednym razem gdy czytam takie wywody o bogu Jobsie że gdyby widział co dziś produkują to by sie załamał. Otóż nie, Apple dziś jest niczym innym jak kontynuacją jego filozofii i firmą rządzi nadal osoba przez niego wybrana.

Z jackiem cyrk jest inny niż się większości wydaje bo wykonano skok na wszystkich producentów akcesoriów do iPhone które za to dotąd nie musiały płacić. Teraz będą zmuszone
Saeglopur - @smyl: Kisne za każdym jednym razem gdy czytam takie wywody o bogu Jobsie...

źródło: comment_0KUxgDnErEJbG0xZi1PnVxO7SC3nL0Uz.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@smyl: Po pierwsze całe to rozwiązanie jest totalnie nieprzemyślane, bo to nie jest rozszerzenie możliwości dla ludzi ale bezczelne ograniczenie.
  • Odpowiedz
@smyl: w życiu nie widziałem by po premierze czegokolwiek ze stajni Samsunga/Ms ktoś tak bóldupił o słuchawki. Jak wolisz słuchawki bezprzewodowe połączone pałąkiem to kup Olufseny H5 za 250euro, no problem. Jeśli masz uszy wielkie jak Urban i Ci pchełki wypadają - kup jakieś ze zmienianymi końcówkami. Jeśli masz pomysł jak upchnąć elektronikę i baterię w małej pchełce tak by była mniejsza - zespół inżynierów Apple na pewno doceni Twoje
  • Odpowiedz
w życiu nie widziałem by po premierze czegokolwiek ze stajni Samsunga/Ms ktoś tak bóldupił o słuchawki

@MieszamKaweOlowkiem: przecież mój ból d--y w tym wpisie i komentarzu jest hołdem dla Apple i dla ich nieprawdopodobnych osiągnięć. Nikt nie spodziewa się po premierach Samsunga czy MS tyle, co po Apple, stąd brak takich reakcji. Są oczywiście jeszcze androtrolle, który mają jakiś skrzywiony obraz Apple'a jako wydmuszki marketingowej, ale mi nie możesz takiej
  • Odpowiedz
ale Apple zawsze wywracało branżę do góry nogami. Królująca na listach sprzedaży przed eksplozją iPhone'a Nokia 2600 wyglądała tak. To było 9 lat temu. Pierwszy iPhone, przypominam, to już w pełni nowoczesny smartfon.

@smyl: Manipulacja, porównujesz najniższy model nokii z telefonem klasy premium. W 2007 topowym modelem Nokii była N95, a w segmencie biznesowym E61i i E90 Communicator.

Dodajmy, że nokia eksperymentowała wcześniej z innymi rodzajami telefonów, np.
xeeeeeeenu - > ale Apple zawsze wywracało branżę do góry nogami. Królująca na listach...

źródło: comment_dNf6k0ndod0gCNKdkmhpHbLGlQFJAU13.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz