Aktywne Wpisy
Ildealfons +1
Jak taka laska może być z takim dziadem? To nie jest fejk, bo znam tą osobę. Też, bez obrazy dla tego gościa, ale to nie jest jego liga. Ja wiem, że często kobiety w PL wyglądają lepiej, od swoich chłopaków. No ale kurde u mnie w firmie 40 letnia managerka (zresztą całkiem fajny m--f) ma lepszego chłopa.
Na korzyść laski przemawia jedynie to, że ona nie ma go nigdzie w zdjęciach, jest
Na korzyść laski przemawia jedynie to, że ona nie ma go nigdzie w zdjęciach, jest
źródło: IMG_6270
Pobierz
PixelNomad +44
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Jak narysować wycinek koła od punktu początkowego do punktu końcowego znając średnicę oraz punkt centralny koła?
Domiemam iz potrzebuje do tego kąt początkowy i końcowy, ale jak je obliczyć?
Punkt początkowy:P1(x1,y1)
Punkt koncowy: P2(x2,x2)
Srednica: r
Punkt srodkowy:
źródło: comment_5nO8r9RfozTcaFYUsigpxvN3K0PjjzNz.jpg
Pobierzarctg((x1 - cx) / (y1 - cy))@sokytsinolop: no mi brakuje własnie kąta początkowego i koncowego
@Fafnucek: (✌ ゚ ∀ ゚)☞
@m_bielawski: oook, tylko co do czego? hmm...
Załóżmy, że środkiem okręgu jest (0,0), jeśli nie jest to dokonujemy zwykłej translacji.
Masz punkt_początkowy =(x1,x2)
x1= cos(alpha)* r, x2=sin(alpha)*r
Zatem mamy alpha = arccos(x1/r) lub arcsin(x2/r) (oczywiście r jest niezerowe, więc to ma sens)
Tak samo robimy z punktem końcowym. Wybierasz orientacje i rysujesz prostym algorytmem.
@Kuczer: tam nie powinno byc (x1, y1) ?
Ważniejsze kwestie zachodzą później.
Komentarz usunięty przez autora
źródło: comment_vHOMYVR0KbrPhdSW83195UlnzQgonCHx.jpg
PobierzP1(p1,p2) - Środek okręgu
P2(x1,y1) - początkowy
P3(x2,y2) - końcowy
r - promień choć nie musi być podany, bo wystarczy policzyć ||P1-P2||
Teraz trzeba się zastanowić, o który wycinek koła chodzi (czy kręcić się przeciwnie czy w stronę wskazówek zegara). Lepiej jest przyjąć orientację dodatnią czyli przeciwnie ze
@Kuczer: proszę możesz to wyjasnić dlaczego tak a nie inaczej?