Wpis z mikrobloga

Jaką prędkość ma port lan w tzw. systemie radiowym (antena z routerem), gdy antena 5GHz pozwala na transfer 300Mb/s? Dostawca neta miał mi założyć antenę na takie prędkości, u nich w biurze mi taką pokazywał (jakaś ubiquiti), a teraz widzę na dachu że jakąś prostą, małą mydelniczkę mam założoną. Gdy do kompa z kartą LAN 1GB/s podłączam kabel od tej anteny to w połączeniach sieciowych wykrywa mi prędkość na 100MB/s... Taka antena na prędkości 300MB/s to chyba powinna linkować się na 1GB/s?
#siecikomputerowe #internet #wifi #informatyka #router
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Login_login: Z reguły standard Wi-Fi 802.11n 300Mbps pozwala na rzeczywiste transfery ~100Mb/s, a więc port LAN Ethernet 100Mb/s wystarczy, chociaż zalecane jest 1Gb/s. Natomiast w ustawieniach sieciowych pokazana jest prędkość linku miedzy Twoją kartą LAN, a portem LAN w urządzeniu CPE (Wifi) i nie ma to nic wspólnego z przepustowością samego linku pomiędzy antenami Twoją i dostawcy. Zapewne urządzenie CPE/POE ma port 100Mb/s (jak większość tańszych wifi), a nie 1Gb/s.
  • Odpowiedz
@Login_login: żeby mieć prędkość powyżej 100 Mb/s, musisz mieć port 1 Gb/s. Poza tym zachowaj odpowiednie jednostki, bo nie wiem o co Ci chodzi.
@sakson: pewnie ma jakiegoś Mikrotik Grid albo UBNT AirGrid. Na LocoM5 pewnie nie pójdzie taka przepustowość.
  • Odpowiedz
@Login_login: Ubnt NanoStatnion M5 i M5 Loco mają porty 100Mbit. Pytanie po co ci gigabit skoro i tak nikt po radiu takich prędkości nie daje, no chyba że to połączenie p2p na jakimś odludziu gdzie niema innych sieci.
  • Odpowiedz
  • 0
@Login_login: ISP wariat. No chyba ze masz do bazy z 200m i sygnał -45db i AC w 40MHz. Ale każde urządzenie ubnt z AC ma gigabit LAN. Wiec podaj dokładnie co masz na dachu bo tak to gdybanie.
  • Odpowiedz
@dktr: do nadajnika mam z 80 metrów. Co więcej anteny się widzą. Odnośnie samej mojej anteny to bardzo podobna do tej co podał @sakson: więcej nie powiem bo nie mam klucza aby wejść na dach - obserwuje ją z dołu
  • Odpowiedz
@Login_login: Jak to jest coś takiego to 100Mbit max. To radio obsługuje tryb N i w 40mhz i dobrych warunkach poleci może z 90mbit. Nie da rady na tym sprzęcie puścić tyle, ISP coś ściemnia
  • Odpowiedz
@Login_login: Seria M5 ma zwykle porty 100Mbit/s. Dopiero nowe zabawki Powerbeam M5 i NanoBeam M5 i nowsza seria AC ma już porty gigabitowe. AC rozpędza się spokojnie na 20MHZ do ponad 100Mbit/s.
  • Odpowiedz