Wpis z mikrobloga

#siecikomputerowe #informatyka #linux
Za pomocą samby udostępniam sobie dysk dla windows w sieci lokalnej, ale chciałbym też dostać się do niego z zewnątrz. Używam ddns więc podejrzewam, że jako tako to nie problem, ale powoli męczy mnie, że na każdym z komputerów i telefonów mam np. SSH OrangePi i osobno połączenie SSH OrangePi Local. To samo jak łączę się z jakąkolwiek inną usługą na #orangepi. Czy jest możliwość by jakoś przekierować moja-domena.ddns.net w sieci lokalnej tak, żeby od razu łączyła z 192.168.x w tej sieci? Mam nadzieję, że dobrze to opisałem, bo sieciowy noob here ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Do wyboru mam dwa routery: wysłużony, ale mój ukochany d-link DSL-2640B oraz tp-link wr740n.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xplleuae: przekierowanie portów rozumiem jako przekierowanie ruchu z zewnątrz do wewnątrz sieci lokalnej. Ja potrzebuje łaczyć się z np 192.168.1.10 do 192.168.1.20 i ze względu na to, że łączę się też z zewnatrz to łącze się za pomocą ddns. Chciałbym to ujednolicić i nie musieć posiadać np. dwóch konfiguracji połaczeń SSH dla sieci lokalnej i z zewnatrz, tylko jedną.
Innymi słowy: chce w sieci lokalnej połaczyć się z 192.168.1.20 za
  • Odpowiedz