Wpis z mikrobloga

@kontra: No bo ten obrazek to jest hiperbola. Najlepiej to widać na facebooku. Jak facet doda zdjęcie, to w komentarzach są teksty w stylu "a męskich butów nie było", "foty to wrzuca, a na trening przyjść nie może" itp. I wszyscy wiedzą, że to takie pozytywne heheszki. Jak dziewczyna wrzuci zdjęcie to inne dziewczyny w komentarzach piszą "Moja kochana <3" "Ojejku cudownie w tej sukience wyglądasz". Potem te same dziewczyny potrafią
@master_:

Desmond Morris szczegółowo to opisał w książkach podejmujących psychologię ewolucyjną

poczytaj jego książki to się dowiesz, Buss'a też polecam i Etcoff

A tak nieszczegółowo, streszczając i upraszczając -- coby nie musieć czytać kilku książek aby poznać choć kilka zgrubnych wyjaśnień...?

@kontra:
To, co napisał @WhirPool. Obrazek streszcza autentyczne, powszechne wzorce zachowań w kilku prostych, prymitywnych słowach. Kobiety się socjalizują, słodząc sobie nawzajem. Mężczyźni wyrażają więzi między sobą, docinając
Sh1eldeR - @master_: 
 Desmond Morris szczegółowo to opisał w książkach podejmujących...
@Bergkamp:
Nie wiem, spytaj @master_ . Nie wiem jednak, czy on rozumie tę książkę. Do streszczenia kluczowych pomysłów ukazanych w kilku książkach trzeba mieć pewien stopień zrozumienia. @master_ jednak tego nie zrobił -- może mu się nie chciało, a może ich nie kuma wystarczająco dobrze.
@master_:
Dla nas jednak jesteś anonem, więc samo lakoniczne polecenie nie przedstawia zbyt dużej wartości -- może jakbyśmy się znali i miałbym kontekst...

Jesteś w stanie streścić tę jedną konkretną rzecz? Tj. wyjaśnienie w ujęciu psychologii ewolucyjnej, czemu mężczyźni sobie docinają? To mogłoby przekonać do kupna książki i do tego, że ją rozumiesz (bo jakbyś jej nie rozumiał, to Twoja rekomendacja byłaby nic nie warta).
@Sh1eldeR: nie mam czasu streszczać książki anonkowi bo #!$%@? jakieś swoje wywody, problemu nie można opisać w kliku zdaniach, wieczorem Ci mogę napisać na priv, bo teraz w assemblerze piszę, ale skrobnę Ci abyś poczuł się bordo przez chwilę choć jedną z możliwych przyczyn tego zachowania misiu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jednym np z powodów może być to że kobiety rywalizują między sobą, może to być niemiłe
@master_:
Pisz publicznie, nie na priv -- zainwestujesz ten sam czas, a z Twojej wiedzy skorzysta więcej osób.

problemu nie można opisać w kliku zdaniach

Zwykle problemy da się streścić w kilka chwil, jeśli dobrze się je zrozumie. Jak jesteś koderem, to pewnie piszesz szybko, więc nie musi to być "kilka zdań".

kobiety rywalizują między sobą, może to być złe porównanie, ale np. suki niektórych ras zwierząt nie lubią siebie nawzajem...
O ile założenie tego komiksu do mnie dociera i wiem o co chodzi, o tyle jego gimbusiarski poziom jest #!$%@? na tyle żenujący, żę aż dostałem gęsiej skórki i znowu do mnie dociera w jakim wieku są niektóre z tutejszych wykopków...
@Sh1eldeR: @master_: Mega upraszając i pewnie mijam się lekko z trafnością. Chodzi o to, że faceci tworzą między sobą lepsze, trwalsze przyjaźnie, bo to oni wychodzili z wioski i polowali w grupach polegając na sobie nawzajem w często groźnych i brutalnych, pełnych agresji sytuacjach. Niektórzy współcześnie przejawiają pewne formy tej wspólnotowej więzi np kibole. Kobiety opiekowały się dziećmi, pilnowały domowego ogniska, są bardziej empatyczne, czułe, bo ich zadaniem było wychowywanie
@rybiksystemowy:
To ciekawe i -- z punktu widzenia psychologii ewolucyjnej -- tłumaczy więzi między mężczyznami. Ale nie tłumaczy, skąd się bierze okazywanie jej przez docinanie sobie nawzajem.

Nasuwa się kilka rozwiązań. Np. to, że wrzucanie sobie nawzajem pozwala unikać okazywania uległości.

@rybiksystemowy

Słabo tak polecać, a nic nie napisać więcej "bo nie mam czasu".

Yup. Efektywnie, takie polecanie jest bezużyteczne. Jak przyjdzie jakiś anon i w dwóch zdaniach poleci 5 książek,