Wpis z mikrobloga

@pieczywowewiadrze: znaczy się, że w podajesz współrzędne punktu (x, y), masz gotową tablię LUT, że dla każdego punktu (x, y) masz w niej wartości? Hmm, no to pewnie trzeba by wykryć jeszcze poszczególne pola planszy -- jakiś filtr krawędziowy.
  • Odpowiedz
@Lempek: tablica LUT to chyba jak rozpoznam litere to wiem ile za nia pkt + ktore pole jaki ma mnoznik

poki co probuje spisac jakie "intensity" maja poszczegolne elementy i odsiać te o najmniejszym polu (kazde "biale" pole ma inny odcien czego nie widac tutaj)

+ rozpoznawanie liter to jakas czarna magia bedzie
  • Odpowiedz
@pieczywowewiadrze: to zależy od tego ile masz danych :) Jak masz bardzo dużo, można spróbować wytrenować jakiś klasyfikator. Jeśli nie, no to można spróbować opisać litery współczynnikami kształtu albo niezmiennikami momentowymi. Ewentualnie możesz wziąć kilka litery, uśrednić dostając pewien wzorzec i np. traktować obrazy poszczególnych liter jak wektory porównywać odległość euklidesową albo jakąś inną miedzy nimi
  • Odpowiedz
@Lempek: :D tak tak :D

przez 4 lata studiów nie mielsmy ani 1 semestru programowania w C++ a ja mam umiec cos takeigo zrobic? :D

mam 1 plik txt nazwany "baza" gdzie sa niektore z wyrazow z tej tablicy (nie ma wsyztskich) - nie mam pojecia od czego on
mam 2 plik txt nazwany "temat" z tematem w srodku (cytat z
  • Odpowiedz
@pieczywowewiadrze: 1. No to współczuję ;D ja ostatnio miałem projekt w OpenCV bez możliwości korzystania OpenCV, jedynie wczytywanie i wyświetlanie obrazu xD
2. No to tak jak ja musisz wszystko implementować
3. Deadline 24h xD wcześnie się za ro bierzesz ;d
  • Odpowiedz
@Lempek: robie od 2 tyg po kilka godzin dziennie ale zawsze kombinuje w nie ta strone i trzeba sie o te kilka godzin cofnac.

Wchuj czasu i z kilkanascie operacji po 2-6 petli zajelo mi dojscie z 1 do 2 obrazka. Dzis spisalem do tablicy jakie intensity maja kolejne elementy. I spalem od 15 do 21.
  • Odpowiedz
@pieczywowewiadrze:
Po opisie projektu i tego czego cię uczyli mam wrażenie że może chodzić o liczenie punktów na tym jednym obrazku, a nie na dowolnym obrazku. Czyli musiałbyś ręcznie zrobić mapę dla tego jednego obrazka...

Gdyby jednak chodziło o dowolne obrazki to już pewnie po fakcie, chyba że dostaniesz drugi termin, ale problem nie jest wcale taki skomplikowany
  • Odpowiedz