Czy mogę legalnie użyć nazwy i logo jakiejś firmy w grze, którą bym ewentualnie tworzył? Jeżeli nie to, czy mogę zastąpić taką nazwę, czymś co może się kojarzyć np. Apple zastąpić Pear (gruszką) i dać logo nadgryzionej gruszki, czy to nie przejdzie?
@JamesMoriarty: nie możesz użyć logo firmy bez zgody (komercyjnie), ale możesz je zastąpić czymś podobnym… Nadgryzione gruszki zastępowały logo Apple w co najmniej kilku grach :)
@JamesMoriarty: Jakoś fApple nie pozwało Rockstara za telefon iFruit, więc raczej nic złego się nie stanie. To samo wszystkie nuca cole, czy Nercedes Benc w simsach 3 :)
@goodidea: ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°) @dGustator: Widziałem tego sporo w grach i filmach, ale zawsze się zastanawiałem, czy oni tak legalnie sobie to robią, czy mają zgodę i po prostu śmieszkują. @Jochalir: O Nercedes Benc nie słyszałem (⌐͡■͜ʖ͡■)
@Jochalir: @JamesMoriarty: Jak dla mnie trochę inna sprawa, duża firma nie pozwie innej dużej firmy tylko dlatego że ktoś użył ich świetnie znanej marki nigdzie jej nie obrażając a nawet robiąc jej reklamę, a jednocześnie nie ponosząc żadnych specjalnych korzyści. Nikt nie kupił simsów dlatego że jest tam podróbka Mercedesa, to tylko smaczek, ktoś zobaczy, uśmiechnie się... i tyle. Szczególnie jak marka ma przekręconą nazwę czy coś. Bo
@GotoFinal: Szkalować marki nie zamierzam. Mam kilka pomysłów na firmy, które będą istnieć tylko w świecie gry, ale przydałyby się też takie, które ktoś będzie kojarzył. Tak dla uatrakcyjnienia zabawy.
@JamesMoriarty: w "Slumdog milioner z ulicy" na pewno był jakiś problem ze strony Mercedesa, że ich samochody jeździły w slumsach, ale nie pamiętam, czym to się zakończyło, musisz sam poszukać.
Mirki od tworzenia gier i te znające się na prawie dotyczącym firm i ich logotypów:
Czy mogę legalnie użyć nazwy i logo jakiejś firmy w grze, którą bym ewentualnie tworzył?
Jeżeli nie to, czy mogę zastąpić taką nazwę, czymś co może się kojarzyć np. Apple zastąpić Pear (gruszką) i dać logo nadgryzionej gruszki, czy to nie przejdzie?
Komentarz usunięty przez autora
@dGustator: Widziałem tego sporo w grach i filmach, ale zawsze się zastanawiałem, czy oni tak legalnie sobie to robią, czy mają zgodę i po prostu śmieszkują.
@Jochalir: O Nercedes Benc nie słyszałem (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Jak dla mnie trochę inna sprawa, duża firma nie pozwie innej dużej firmy tylko dlatego że ktoś użył ich świetnie znanej marki nigdzie jej nie obrażając a nawet robiąc jej reklamę, a jednocześnie nie ponosząc żadnych specjalnych korzyści. Nikt nie kupił simsów dlatego że jest tam podróbka Mercedesa, to tylko smaczek, ktoś zobaczy, uśmiechnie się... i tyle.
Szczególnie jak marka ma przekręconą nazwę czy coś.
Bo