Aktywne Wpisy

duzy_gracz +63
Nie mogę przekonać mojej dziewczyny do Linuksa.
Wytłumaczyłem jej już chyba wszystko. Pokazałem, że kompilacja j---a zajmuje tylko 15 minut, a system startuje w 3 sekundy. Przeszliśmy przez wszystkie środowiska graficzne. Od GNOME, przez KDE Plasmę, aż po tiling window managery typu i3, żeby mogła poczuć prawdziwą kontrolę nad workflowem.
Nawet spędziłem całą niedzielę, konfigurując jej Arch Linuksa z idealnie dopasowanymi fontami i przezroczystością terminala, żeby „po prostu działało”. I co? I nic.
Wczoraj
Wytłumaczyłem jej już chyba wszystko. Pokazałem, że kompilacja j---a zajmuje tylko 15 minut, a system startuje w 3 sekundy. Przeszliśmy przez wszystkie środowiska graficzne. Od GNOME, przez KDE Plasmę, aż po tiling window managery typu i3, żeby mogła poczuć prawdziwą kontrolę nad workflowem.
Nawet spędziłem całą niedzielę, konfigurując jej Arch Linuksa z idealnie dopasowanymi fontami i przezroczystością terminala, żeby „po prostu działało”. I co? I nic.
Wczoraj

lubie-sernik +45
Kupiłem bilety w jedną stronę do Bangkoku. Wynająłem mieszkanie na razie na miesiąc. Znalazłem szkołe języka angielskiego i fizjoterapeutę.
I zaczynam mieć wątpliwości co ja w ogóle odwalam xD no nic będzie przynajmniej co wspominać jak mnie nie zgwałcą lub nie zamkną za coś w więzieniu.
#sernikpodrozuje - obserwujcie bo od 2 czerwca będę relacjonował moje początki w Tajlandii
I zaczynam mieć wątpliwości co ja w ogóle odwalam xD no nic będzie przynajmniej co wspominać jak mnie nie zgwałcą lub nie zamkną za coś w więzieniu.
#sernikpodrozuje - obserwujcie bo od 2 czerwca będę relacjonował moje początki w Tajlandii

Jak to w końcu jest, jQuery jest be czy nie jest be ?
Jak niby mam zastąpić jQuery czymkolwiek innym jak co lepsze pluginy są wyłącznie w jQuery.
(Mam na myśli oczywiście jakieś mobilne menu, slider itp.)
większość gwoździ nim wbijesz, ale juz na przyklad nie uwałkujesz nim ciasta, ani nie nalejesz nim zupy ;)
A skoro już ładuje duże jquery, to posiadanie jakiegoś frameworka (nie do spa) tylko dla wygodnej budowy elementów strony chyba mija się z celem, prawda ?
a często właśnie jakieś wymyslne pluginy jquery łatwo zastąpić własnym kodem, jeśli się korzysta z dobrego frameworka ;)
sliderów różnych jest od zarabania, nie tylko w jquery
a jak juz sie dezydujesz najakis framework, np angular, to lepiej budowac już wszystko w oparciu
Ok a inaczej, polecicie mi jakieś dobre materiały do nauki angulara/vanillajs tak bym mogła spokojnie porzucić jquery i napisać te cholerne pluginy sama ?
google jest zaśmiecone mocno rozwiązaniami w jquery..
Potem jak już będziesz ogarniać zamienniki w vanilajs to dobrze byłoby się oduczyć złych nawyków z jquery. typu no cares about performance
@nyan_cat:
Podstawy JS: http://helion.pl/ksiazki/javascript-programowanie-obiektowe-stoyan-stefanov,jascob.htm
Na prawde solidny przegląd podstaw JS + wzorce i dobre
@h5n1: a co to za tajemnicze wsparcie angulara dla jQuery?
Chodzi chyba o to, że:
najprosciej:
SPA z rest backendem = react, tradycyjny MVC typu laravel = jquery
@h5n1: konkretnie responsywna karuzela obrazków, albo takie "mmenu"
po prostu nie wiem jak to pogodzić z reactem i es6 #nieznamsie #wracamdokuchni
Nie podoba mi się idea łączenia jquery z reactem/es6 to takie robienie mielonego kotleta
Ale proszę bez porównywania do jedzenia bo głodny jestem (nawet taka kombinacja mnie nie zniechęca) (✌ ゚
instnieja gotowe komponenty np tu https://js.coach/ ale na dzien dzisiejszy ekosystem jquery posiada wiecej rzeczy. jak czegos to nie ma to zawsze mozesz wziac jakis jquery/vanillajs (pref vanilla bo mniejszy bundle) plugin i owrapowac go w swoim customowym komponencie.
no dobre podejscie ale czasem trzeba cos zrobic. jednak pamietaj aby dobrac wlasciwe narzedzie do zadania, jak potrzebujesz
Material ui ? ale ja już mam bootstrapa 4 :(
@taximan: tak się zastanawiam, prócz fajerwerków które wymieniłam właściwie nic więcej nie będzie, reszta już ma być działaniem na danych, plus będzie czat i wyszukiwarka z wynikami ajaxowymi jako lista która się pojawi po zaprzestaniu wpisywania (do