Wpis z mikrobloga

@nyan_cat: pro elo dev bedzie pisal takie rzeczy w vue czy tam react. ale jak chcesz cos zrobic po prostu szybko (nie oznacza to bynajmniej, ze na o-------l), to n---------j jquery i nie ogladaj sie.
  • Odpowiedz
@nyan_cat: a młotek jest dobry czy zły?
większość gwoździ nim wbijesz, ale juz na przyklad nie uwałkujesz nim ciasta, ani nie nalejesz nim zupy ;)

• Odpowiedz
@epi: Właśnie dlatego podaję przykład czego potrzebuję i zwyczajnie nie widzę dla danych elementów lepszej alternatywy.
A skoro już ładuje duże jquery, to posiadanie jakiegoś frameworka (nie do spa) tylko dla wygodnej budowy elementów strony chyba mija się z celem, prawda ?
  • Odpowiedz
@nyan_cat: to już zależy, czego bardziej potrzebujesz ;)

a często właśnie jakieś wymyslne pluginy jquery łatwo zastąpić własnym kodem, jeśli się korzysta z dobrego frameworka ;)

sliderów różnych jest od zarabania, nie tylko w jquery
a jak juz sie dezydujesz najakis framework, np angular, to lepiej budowac już wszystko w oparciu
  • Odpowiedz
@MegaZU0: No tak, ale to się wiąże z pisaniem od zera... mhm
Ok a inaczej, polecicie mi jakieś dobre materiały do nauki angulara/vanillajs tak bym mogła spokojnie porzucić jquery i napisać te cholerne pluginy sama ?
  • Odpowiedz
@nyan_cat: jak chcesz przejść z jquery na vanilajs to nie potrzebujesz żadnych tutoriali. Po prostu, co chcesz napisać w jquery, probujesz pisać w vanila z google, np: https://www.google.pl/search?q=appendElement+vanilajs&oq=appendElement+vanilajs&aqs=chrome..69i57j0.3734j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

google jest zaśmiecone mocno rozwiązaniami w jquery..

Potem jak już będziesz ogarniać zamienniki w vanilajs to dobrze byłoby się oduczyć złych nawyków z jquery. typu no cares about performance
  • Odpowiedz
@ennovum:

Chodzi chyba o to, że:

If jQuery is available, angular.element is an alias for the jQuery function. If jQuery is not available, angular.element delegates to Angular's built-in subset of jQuery, called "jQuery lite" or jqLite.
  • Odpowiedz
@taximan: no właśnie napisałam wyżej, że nie o samą manipulację danymi mi chodzi, Potrzebuję na stronie trochę cukru który znam jedynie z jquery (,)

@h5n1: konkretnie responsywna karuzela obrazków, albo takie "mmenu"
po prostu nie wiem jak to pogodzić z reactem i es6 #nieznamsie #wracamdokuchni
Nie podoba mi się idea łączenia jquery z reactem/es6 to takie robienie mielonego kotleta
  • Odpowiedz
@nyan_cat:

robienie mielonego kotleta i dorzucanie kawałków kurczaka

Ale proszę bez porównywania do jedzenia bo głodny jestem (nawet taka kombinacja mnie nie zniechęca) (
  • Odpowiedz
@nyan_cat:

instnieja gotowe komponenty np tu https://js.coach/ ale na dzien dzisiejszy ekosystem jquery posiada wiecej rzeczy. jak czegos to nie ma to zawsze mozesz wziac jakis jquery/vanillajs (pref vanilla bo mniejszy bundle) plugin i owrapowac go w swoim customowym komponencie.

jquery z reactem/es6 to takie robienie mielonego kotleta i dorzucanie kawałków kurczaka

no dobre podejscie ale czasem trzeba cos zrobic. jednak pamietaj aby dobrac wlasciwe narzedzie do zadania, jak potrzebujesz
  • Odpowiedz
@h5n1: no dobra ()
Material ui ? ale ja już mam bootstrapa 4 :(

@taximan: tak się zastanawiam, prócz fajerwerków które wymieniłam właściwie nic więcej nie będzie, reszta już ma być działaniem na danych, plus będzie czat i wyszukiwarka z wynikami ajaxowymi jako lista która się pojawi po zaprzestaniu wpisywania (do
  • Odpowiedz