Wpis z mikrobloga

#ankieta #rower

Mirki, jak jeździcie rowerem to słuchacie muzyki? Pomijam kwestię zgodności z prawem.

Czy jazda rowerem ze słuchawkami jest ok?

• Tak, jak najbardziej 40.6% (504)
  • Nie, to rak toczący społeczeństwo 42.9% (532)
  • Nie wiem/Sprawdzam 16.5% (205)

Oddanych głosów: 1241

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Talerzyk a co ma do słuchania muzyki podczas jazdy zgodność z prawem? motocyklem jeżdżąc masz prawo słychać muzykę na słuchawkach, żaden przepis tego nie zabrania. Identycznie sprawa się ma do roweru.
  • Odpowiedz
@Talerzyk: Od 6000km kręcę z audiobookami w słuchawkach i nie widzę problemów. Choć fakt, że jeżdżę głównie poza miastami i nie pcham się na ruchliwe drogi. Może i w centrach dużych miastach miałoby to jakiś negatywny wpływ na bezpieczeństwo.
  • Odpowiedz
@Talerzyk: Słucham jadąc rowerem, ale nie za głośno, więc słyszę jak nadjeżdża auto, zresztą jeżdżę głównie poza miastem i cały czas blisko prawej krawędzi jezdni, więc nic niespodziewanego nie powinno się przytrafić. A i policja też nic nie zrobi, bo można jeździć w słuchawkach.
  • Odpowiedz
@Talerzyk: Nigdy.
Jeżdżę szosą po mieście i byłoby to bardzo niebezpieczne. Nie wyobrażam sobie nawet "pozbawiać" się jednego zmysłu poruszając się po w centrum gdzie co chwila coś nowego się dzieje.
A gdy jadę zaś przejechać się w góry to nie chciałbym żeby coś zakłócało mi szum i ciszę lasu :)
  • Odpowiedz
@Talerzyk: Raz motorem wybralem sie z sluchawkami na uszach. Miasto, godziny szczytu. Nigdy wiecej tego nie powtorze :p uczucie jakbym mial zaraz zaliczyc glebe. Nawet ktos mi mowil ze sluchawki z glosna muzyka wplywaja jakos na blednik, ale nie wiem ile w tym prawdy
  • Odpowiedz
@Talerzyk: Wiesz, trzeba odróżniać ludzi, którzy słuchają na słuchawkach muzyki tak głośno,że staniesz koło nich, i dokładny tekst słyszysz, a takich ludzi, którzy słuchają muzyki, a pomimo tego słyszą, jak ktoś za nimi idzie, jak ptak śpiewa w parku, jak pies szczeka...
  • Odpowiedz