Wpis z mikrobloga

Muszę napisać małą apkę w pythonie z wykorzystaniem django i jednym z wymagań jest napisanie testu automatycznego. Nie miałem wcześniej do czynienia z testami i stąd pytanie:
Wystarczą unittesty i jak ktoś chce sobie przetestować to odpala test, czy test musi się samoczynnie uruchomić podczas uruchomienia apki?

#python
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Specter00: w sumie też nie wiem, ale na logikę wystarczy przetestować raz, jak zda to zaccomitować, raczej nie każda aplikacja musi przechodzić testy podczas uruchomienia
  • Odpowiedz
@Cin: Nie jest to apka z której ludzie będą korzystać, tylko w ramach rekrutacji dostałem takie zadanie. Testy automatyczne to jedno z wymagań. A nie chcę zawalić przez złą interpretacje wytycznych ;)

Znajdzie się jakiś dobry człowiek, który podpowie jakie testy powinienem użyć?
  • Odpowiedz
@Specter00:
Zacząłbym od różnicy pomiędzy testem automatyczny a testem jednostkowym (unit test)

W mało precyzyjnym skrócie: test jednostkowy testuje metody/obiekty i jest częścią kodu aplikacji.
Test automatyczny symuluje czynności użytkownika i jest zwykle w oddzielnym repozytorium, często rozwijany przez inne
  • Odpowiedz
Dopiero zaczynam naukę programowania i nie mogę tego ogarnąć - jeśli programista jest w stanie napisać dobry test jednostkowy to dlaczego zakłada się, że błędy, które test przewiduje pojawią się w kodzie aplikacji?
Jak jest sens robienia testów skoro robi je ta sama osoba?
  • Odpowiedz
@soma115: Np. dlatego, bo potem taki kod po roku/dwóch modyfikujesz, albo robi to ktoś inny i zapominasz, że z tej metody korzysta inna część aplikacji, która po modyfikacji otrzymuje błędne wyniki. Przy małych aplikacjach zwykle nie ma problemów ale przy większych testowanie staje się konieczne.
  • Odpowiedz