Wpis z mikrobloga

Jakiś czas temu pisałam o daniach zrobionych z okazji pokazu zdjęć z Filipin: przepis tutaj

Dziś dodaję kolejny przepis do wykorzystania zarówno na grilla, jak i przez osoby będące na diecie :)

Sataye z kurczaka w 3 marynatach.

Składniki:
Marynata 1
✔ ½ szklanki soku pomarańczowego;
✔ 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczy;
✔ 2 cm kawałek imbiru (startego);
✔ 1 ząbek czosnku rozgnieciony;
✔ ¼ szklanki soku z limonki;
✔ 2 łyżeczki startej skórki z limonki;
✔ 2 łyżki sosu sojowego;

Marynata 2
✔ ½ szklanki sprite;
✔ 3 łyżeczki ketchupu;
✔ ½ łyżeczka pieprzu;
✔ 2 łyżeczki sosu sojowego;
✔ ¼ szklanki soku z limonki;
✔ 1 ząbek czosnku rozgnieciony;

Marynata 3
✔ ¼ szklanki zmielonych orzechów ziemnych lub masła orzechowego;
✔ 1 łyżeczka wiórków kokosowych;
✔ 2 cm kawałek imbiru (startego);
✔ 2 łyzki soku z limonki;
✔ 1 łyżeczka curry;
✔ 1 łyżka sosu sojowego;
✔ Ostra papryka według uznania;

➥ Przygotowanie: Kurczaka pokroić na wąskie paski. Zalać marynatą. Najlepiej marynować kilka godzin. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Nawijać paski kurczaka na patyczki (tworząc coś w rodzaju fali). Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Te 3 marynaty starcą do zamarynowania 1,5 kg piersi z kurczaka. Do podania biały ryż i sos sojowy, sos chili, sos z orzechów ziemnych.

Dobre rady:
➥ Ryż biały można zastąpić ryżem brązowym;
➥ W przepisie podane są również składniki uznawane za mało dietetyczne (np. Sprite), jednak pamiętajmy, że używamy ich do marynaty, tak więc część ich niewielkiej ilości użytej do przyrządzenia potrawy zostanie w naczyniu;
➥ Imbir świeży można zastąpić suszonym;

Śledź moje kolejne wpisy pod tagiem #cookologia lub dodaj mnie do obserwowanych.
Regularnie publikuję wpisy związane z dietetyką, zdrowym odżywaniem i gotowaniem. Jeżeli chcesz, bym w kolejnych wpisach poruszyła jakiś temat z tego obszaru daj znać w komentarzu.

#gotujzmikroblogiem #gotujzwykopem #dieta #jedzenie #foodporn #filipiny #azja #grill
monkali - Jakiś czas temu pisałam o daniach zrobionych z okazji pokazu zdjęć z Filipi...

źródło: comment_jYDVzP3dFZLN95LZASdFbytFer83LnPp.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
@monkali: Tak czytam te Twoje przepisy... Ślina cieknie. I zastanawiam się - jesteś może z Wrocławia? A nawet jeśli nie to może wpadniesz tu na jakieś dobre drinki albo ciacho?
  • Odpowiedz
@JjayPajek: kurczę to nie wiem, może za krótko marynowany? Albo kwestia piekarnika po prostu. Te co robiłam wtedy były soczyste. Ja robiłam na tej kratce, pod spodem blaszka.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@JjayPajek no to ok. One nie będą super soczyste, bo to małe kawałki mięsa. Ja nabijałam je ścisło, więc może dlatego więcej soku zostało w mięsie?
  • Odpowiedz