Proszę o propozycje jak dojechać lub też dopłynąć najtaniej do Helsinek. Wyczytałem, że najlepiej jest dojechać do Talinn w Estonii i stamtąd promem popłynąć do Helsinek. Znalazłem autobus nieznanych mi do tej pory linii Ecolines za 144 zł: https://ecolines.net/pl/oferta-specjalna/213-warszawa-tallin ale jednak nie wygląda zachęcająco. #finlandia
@TheQuake: Imho są 3 opcje: 1. Autobus do Gdańska, Wizzair Gdańsk - Turku, Pociąg/Autobus Turku - Helsinki. Ceny: - Polski Bus ~20zł - Wizzair 100-160zł w 2 strony (choć teraz mogą być inne ceny, ja zwykle tyle płaciłem) - Pociąg ~10e
2. Samolot do Tallina, prom. Ceny: - Lotem ~400zł w 2 strony - Prom ~40e w 2 strony
@TheQuake: 1 opcja, najbliższy wtorek, Wizzair w 1 stronę za 119 + Pociąg za 10e. Niewygodnie ale chyba najtaniej :) I masz trochę czasu na pozwiedzanie Turku. Całkiem przyjemne miasto.
@rith: Poznałem jakiś czas temu pewnego Fińczyka, chcielibyśmy się spotkać, a mi zależy żebym to ja odwiedził jego kraj, nigdy nie byłem za granicą, a wreszcie chciałbym się gdzieś ruszyć :) Wizzairem z Gdańska to chyba najlepsza opcja, nigdy zresztą nie leciałem samolotem, a od zawsze chciałem więc podwójna przyjemność ( ͡°͜ʖ͡°)
@TheQuake: W czwartek za tydzień 79zł. #!$%@? jak tanio.
Powodzenia. Jeśli będziecie urzędować w Helsinkach to koniecznie popłyńcie promem do Tallina. 40e, piękne miasto i bardzo tania wódka którą będziecie sączyć przez cały wyjazd ( ͡°͜ʖ͡°)
#finlandia
1. Autobus do Gdańska, Wizzair Gdańsk - Turku, Pociąg/Autobus Turku - Helsinki. Ceny:
- Polski Bus ~20zł
- Wizzair 100-160zł w 2 strony (choć teraz mogą być inne ceny, ja zwykle tyle płaciłem)
- Pociąg ~10e
2. Samolot do Tallina, prom. Ceny:
- Lotem ~400zł w 2 strony
- Prom ~40e w 2 strony
3. Samolot do Helsinek. Ceny:
~500zł w 2 strony
*ceny ofc mogą
I masz trochę czasu na pozwiedzanie Turku. Całkiem przyjemne miasto.
Wizzairem z Gdańska to chyba najlepsza opcja, nigdy zresztą nie leciałem samolotem, a od zawsze chciałem więc podwójna przyjemność ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Powodzenia. Jeśli będziecie urzędować w Helsinkach to koniecznie popłyńcie promem do Tallina. 40e, piękne miasto i bardzo tania wódka którą będziecie sączyć przez cały wyjazd ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mozesz rowniez sie wybrac finskim busem :) bilety mozna dostac juz za 3€ w obie strony.http://www.onnibus.com/en/index.htm
Czas przejazdu pociagiem i onnibusem sa porownywalne. Z Turku do Helainek jest autostrada wiec jedzie ile moze :)