Wpis z mikrobloga

I wpizdu... podłączyłem właśnie neta 100Mb/s. Po kablu jest idealnie ile ma być.
Kupiłem więc router: http://www.tp-link.com/en/products/details/Archer-C2.html patrząc na parametry, ot trochę droższy od zwykłych po 60zł, więc pewnie będzie lepszy zasięg no i poradzi sobie z szybkim internetem.
A więc na tablecie(Galaxy Note 2014 Edition), korzystając z częstotliwości 5GHz będąc 2metry od routera bez żadnych przeszkód wyciąga do 50Mb/s.
Przy tej samej odległości dla 2.4GHz kręci się tak do 35Mb/s.
#xperiaz3 kręci mniej więcej podobne rezultaty przy tych samych warunkach i częstotliwościach co tablet.
W ustawieniach routera siła anten ustawiona na HIGH.
Nie wspominam póki co o prędkościach "przez ścianę".
Co mogę zrobić, żeby odbierać po WiFi większe szybkości? Co może być źle?
#sieci #siecikomputerowe #router #wifi #komputery #pytaniedoeksperta #pytanie #kiciochpyta
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FantaZy: Jak rozkręcisz router do 40MHZ i masz MIMO 2x2 to jesteś w stanie to rozkręcić do 100Mbit... ale na odległość optyczną z routerem. Więc co to za radocha.
  • Odpowiedz
@brokenik: Lepiej mieć te 100 Mb/s niż nie mieć? Jeśli ktoś przepycha dużo danych do telefonu czy tam tabletu to ja widzę bardzo dużą radochę. Chyba, że to wszystko dla youtuba. Wtedy jest to sztuka dla sztuki i lepiej dać 20 MHz i mieć 50Mb/s w toalecie po drugiej stronie domu.
  • Odpowiedz
@carlo497: Właśnie o tym mówię. Jednorazowo przeciśniesz te 100Mbit dla testu - tylko, żeby to uzyskać musisz spełnić trochę kryteriów a to jest tak, że jak użyjesz 40MHZ kanału to zasięg takiego routera spada ponad 2 krotnie. Więc to jest sztuka dla sztuki. Pamiętać należy, że na dzień dobry 40MHZ powoduje problemy z kompatybilnością szczególnie starszych urządzeń potrafiących wykorzystać tylko kanał 20MHZ.
  • Odpowiedz
@brokenik: Na serwisie przez który przewijała się naprawdę masa sprzętu wszystko co widziało 5GHz łączyło się na szerokości 40 MHz. Tylko sprzęt z Windowsem xp miał problem z połączeniem się.
  • Odpowiedz
@carlo497: Ciężko mi się do tego odnieść bo ja się zajmuje techniką radiową i nawet teraz mam w szufladzie z kilkanaście modułów a/b/g które za chusteczkę nie będą działać z modułami N na szerokości 40MHZ. Tzn. połączenie się zestawi ale realnie będzie to używać 20MHZ. Zresztą to jest "normalne" zachowanie gdyż 40MHZ w 802.11 to tzw. extension - czyli dodatkowa cześć pasma do wykorzystania nieobowiązkowo.
  • Odpowiedz