Aktywne Wpisy
kamil-tika +36
Takie raczysko wyswietlilo mi sie na fb. Od razu mowie, ze ogladasz na wlasna odpowiedzialnosc i nie zwracam za onkologa. Kiedys szarpanek wydaje mi sie, ze juz grillowal tego wstretnego feminoida. Oczywiscie inne przedstawicielki tej niedorozwinietej plci kwicza w komentarzach i propsuja ten wyrzyg. Jeszcze ten wstep, ze slowem "chlopiec" sugerujacy wiecie, ze gupi, niedojrzaly, nic nie wiedzacy o zyciu. Baba przywalila z hukiem w sciane tak, ze rzucilo jej sie mocno
muchatse +187
widzę, że lewaczki z tego gówna @Watchdog_Polska podpisały się pod listem poparcia dla organizacji nigdy więcej, która szczuła na Marciniaka.
#bekazlewactwa
#bekazlewactwa
Jest tu takie zdanie :
"Choć można deklarować zmienne, używając interfejsu jako ich typu, nie jest możliwe utworzenie instancji obiektu, którego typem będzie interfejs. Wszystkie obiekty muszą być instancjami klas. "
Moglby mi to ktoś lepiej wyjaśnić?
Skoro nie mogę mieć instancji interfejsu to po co mi zmienna o typie interfejsu? Ogólnie trochę zakręcone to zdanie, a nie podano przykładu.
#programowanie #naukaprogramowania
interface Gruby
class Człowiek implements Gruby
możesz stworzyć
Gruby grubyCzłowiek = new Człowiek();
ale nie możesz
Gruby gruby = new Gruby(); bo nie ma takiej rzeczy jak Gruby, to tak jakby tylko cecha
final Collection sentencjePauloCoehlo = new HashSet();
Dzięki temu masz dostęp do metod, które udostępnia interfejs https://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/java/util/Collection.html bez znajomości implementacji.
Ale po co?
Masz metody, które przyjmują właśnie kolekcję czegoś. Ciebie interesuje aby coś znaleźć w kolekcji, gdybyś zamiast interfejsu użył klasy musiałbyś przygotować osobną metodę dla Setu, ArrayListy, LinkedListy i
Robi się tak dlatego by wykorzystać założenia obiektowości - masz klasę implementującą interfejs, to możesz wykorzystywać metody interfejsu nawet nie wiedząc jaka to dokładnie klasa, wystarczy ci,