Wpis z mikrobloga

@pieczywowewiadrze:

najmniejszy = 0;

for ( i = 1; i < x; i++){
jeśli ( elementy[i] < elementy[najmniejszy] && elementy[i] > 0 ){
najmniejszy = i;
}
}

napisz( "najmniejszy jest na pozycji ", najmniejszy, " ma wartosc ", elementy[najmniejszy] )

w sumie jeszcze trzeba jakoś obsłużyć przypadek, gdy na pozycji numer 0 jest wartość zero
@pieczywowewiadrze: zrobić szybkie poszukiwanie minimalnej liczby? :P

coś na zasadzie

int min;
for(int i=0; i < tabLength() - 1; i++)
{
if(tab[i] <= tab[i+1])
if(tab[i] != 0)
min = tab[i];
}
return min;

(ciul wie czy dobrze to klepnąłem na szybko, ale zrozumiesz chyba o co mi chodzi :P )
@lume: taki ze c++ mialem tylko na kółku w LO 5 lat temu a jestem na 4 roku studiow i na przedmiocie "przetwarzanie i analiza obrazu" mamy napisac program segmentujacy obraz binarny i już mi mózg paruje i najmenijsze rzeczy sprawiaja problem :<
@lume:

ogolnie program ma wygladac tak:

czesc 1 (zrobiona)

wgraj kolorowe zdjecie i zmien rozmiar na 600x800
zamien je na czarno biale
pobierz od uzytkownika promien (r=1 oznacza tablice 3x3, r=2 tablice 5x5 itd)
dla kazdego pixela zbierz dane odcienia szarosci (od 0 do 1) z otoczenia (np 5x5)
policz mediane
jesli pixel jest jasniejszy lub rowny medianie to ma byc bialy jak nie to czarny

czesc 2 (na czwartek)

wgraj
w tym wypadku czarny ale nie umiem jeszce rozpoznac

@pieczywowewiadrze:

Wydaje mi się że umiesz:

dla kazdego pixela zbierz dane odcienia szarosci (od 0 do 1) z otoczenia (np 5x5)

policz mediane

jesli pixel jest jasniejszy lub rowny medianie to ma byc bialy jak nie to czarny
@BoKoR: ale w drugiej czesci mam inny obraz jest czarno bialy jak ten wyzej. Tam nie ma odcieni szarosci. Jest czarny (0) i bialy (1) i jak rozpoznac globalnie na calym obrazku ze mam x elementow czarnych na bialym tle a nie x elementow bialych na czarnym tle.