Wpis z mikrobloga

Nie czyń sobie podobizny czegokolwiek, co jest w niebie"? Nie jest tu mowa o innych bóstwach, tylko o utrwalaniu materialnym wyobrażeń o zaświatach.

@Whys: przecież tam nie jest napisane "czegokolwiek, co jest w niebie." tylko "co jest NA niebie w górze", na dole na ziemi i w wodzie. Tu nie chodzi o żadne zaświaty tylko o ptaki, zwierzęta lądowe i morskie itp. To w kontekście oddawania im pokłonów (jak w
  • Odpowiedz
Nie czyń sobie podobizny czegokolwiek, co jest w niebie"? Nie jest tu mowa o innych bóstwach, tylko o utrwalaniu materialnym wyobrażeń o zaświatach.

@Whys: przecież tam nie jest napisane "czegokolwiek, co jest w niebie." tylko "co jest NA niebie w górze", na dole na ziemi i w wodzie. Tu nie chodzi o żadne zaświaty tylko o ptaki, zwierzęta lądowe i morskie itp. To w kontekście oddawania im pokłonów (jak w
  • Odpowiedz
@pawlos0000: to nie zmienia nic w tym co napisałem do @Whys co to jego "cytatu", który był zmanipulowany i źle zinterpretowany. Co do tego co pogrubiłeś to wers wcześniej jest o tym, że skoro gdy Bóg do nich przemawiał nie widzieli żadnej postaci to mają się wystrzegać by żadnej postaci Boga nie uczynić. Ogólnie też do tego się odniosłem bo często pojawiają się te cytaty w kontekście tego, że
  • Odpowiedz
@pawlos0000: w zasadzie to jak wygląda takie wstawiennictwo świętych czy Maryi?
Bóg: -nie wiem co z tym Mirkiem zrobić, trochę w życiu nagrzeszył...
Maryja: - daj spokój Bogu, dobry chłopak był, dzieńdobry zawsze mowił
Bóg: -w sumie spoko, niech mu będzie, wpuścimy do nieba

;)
  • Odpowiedz
@pawlos0000: temat omawiany setki razy na różnych forach, miałem religie z doktorem prawa kanonicznego i zapytałem go o to. Oczywiście zaczęły się teologiczne bzdety, więc poprosiłem żeby wyjaśnił to tak jak człowiekowi na ulicy w 5 min. Kwintesencja tego co mówił: tysiące głów dochodziło do tego co jest w KKK setki lat. Wszystko co jest tam napisane jest podstawą wiary rzymskokatolickiej. Dlatego są rozłamy w kościele. Także kiedyś zapytałem dlaczego
  • Odpowiedz
@Mannlicher: Tylko napisałem wcześniej, że Jezus jest w niebie to On wygrał ze śmiercią. To jak chcesz prosić o wstawiennictwo Maryji jak czeka na sąd ostateczny, tak jak cała reszta "świętych".
  • Odpowiedz