Wpis z mikrobloga

@pawlos0000: i co z tego? Przecież wyraźnie jest napisane, że to o bałwochwalstwie. Katolicy nie oddają czci ani Dawidowi, ani Monalizie ani nawet obrazowi NMPZD w Częstochowie. Co najwyżej można się przyczepić że oddają cześć najświętrzej panience, ale to część ich wyznania.
  • Odpowiedz
@schizotypowycynik: dokladnie. Przy czym dodam tylko, że Ona nie jest czczona jak Bóg, tylko jako Jego matka. I podobnie jak świętych prosi się Ją o wstawiennictwo po prostu.
W przykazaniu, tak lopatologicznie, chodzi o robienie Bogu "konkurencji" w postaci innych bozkow.
Tutaj zas mamy zupełnie inny mechanizm.
@pawlos0000
  • Odpowiedz
@schizotypowycynik: no a ja rozwinęłam jeszcze tylko dla kolegi, który umieścił obrazek.

Tak jeszce tylko -starczy tabele przeczytać dokładnie i widać, że te wykrzykniki mające niby wykazać odstępstwa są bez sensu. Podkreślone przykazanie na początku zawiera się w pierwszym obecnym. A ostatnie podzielono na dwa. Zmiana formy jest wprawdzie, ale sens ten sam.
  • Odpowiedz
@schizotypowycynik: @agaja: Jeszcze to:

J 3,11

11 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, że to mówimy, co wiemy, i o tym świadczymy, cośmy widzieli, a świadectwa naszego5 nie przyjmujecie. 12 Jeżeli wam mówię o tym, co jest ziemskie, a nie wierzycie, to jakżeż uwierzycie temu, co wam powiem o sprawach niebieskich?6 13 I nikt nie wstąpił do nieba, oprócz Tego, który z nieba zstąpił - Syna Człowieczego.
  • Odpowiedz
@Whys: Dobrze mówisz ale katolikowi ciężko przegadać. Zawsze ma jakąś wymówkę, a jak zacytujesz coś z Pisma Świętego to działa to jak płachta na byka. KK pięknie sobie to wymyślił i tak potrafił ludziom wyprać mózgi, że jak pokażesz czarno na białym to jest to bzdurą.
  • Odpowiedz
@schizotypowycynik: Jak wierzyć to tylko Biblia i modlitwa do Jezusa Chrystusa w domu. To nic nie kosztuje. Po to dostaliśmy mózg żeby z niego korzystać a nie słuchać co ma do powiedzenia ksiądz czy "papierz". Cała reszta ciągnie w dół. Co inna religia to inne zasady.
  • Odpowiedz
Katolicy oddają cześć obrazom i figurkom.

@pawlos0000: 1200 lat od ostatniego uporządkowania tej kwestii i dalej są osoby, które wysuwają takie tezy.... (>)

W Piśmie Świętym nie ma ani słowa o tym, że
  • Odpowiedz
@schizotypowycynik: Zwykłym człowiekiem. Pokazuje tylko prawdę którą ludzie nie widzą i tyle, a co zrobią z tym to ich sprawa. Wiesz o tym, że te księgi napisane przez prymitywne ludy na pustyni właśnie czytają katolicy w kościele? :)
  • Odpowiedz
@michalkosecki: Jeśli wierzysz dogmatom który wymyślił człowiek to okej, nic mi do tego. Dla mnie jedyna prawdą to Słowo Boże a nie co sobie człowiek wymyślił. Zresztą ciekawe kto takie rzeczy uporządkował?
  • Odpowiedz
@michalkosecki: Masz rację. Akurat w tym czasie takich ludzi jak ja mordowano i wprowadzano tą waszą kłamliwą wiarę. Sam widzisz ile czasu musieli mieć, żeby ludziom zrobić papkę z mózgu. Każdy ma z nas wolną wolę. Jeśli podoba Ci się ten ogromny pieniądz kościoła i to, że ze złotej ambony modli się o głodujące dzieci i nie widzisz tej obłudy to w porządku. Ja to tylko tu zostawię to Nowy
  • Odpowiedz
@michalkosecki:

_6 Nadziwić się nie mogę, że od Tego, który was łaską Chrystusa powołał, tak szybko chcecie przejść* do innej Ewangelii. 7 Innej jednak Ewangelii nie ma: są tylko jacyś ludzie, którzy sieją wśród was zamęt i którzy chcieliby przekręcić Ewangelię Chrystusową. 8 Ale gdybyśmy nawet my lub anioł z nieba głosił wam Ewangelię różną od tej, którą wam głosiliśmy - niech będzie przeklęty! 9 Już to przedtem powiedzieliśmy, a
  • Odpowiedz