Wpis z mikrobloga

#gamedev

Programowałem w Pawn (więc w C# bym się dobrze czuł), LUA, C++, PHP, ale nigdy nie robiłem gry i się tym nie interesowałem, ale chcę zrobić. Czytałem trochę i co na początek? Allegro, SDL, SFML, libgdx, może Unity? Ogólnie założenie gry to pixelowa gra 2D, bo lubię się bawić w pixele w GIMPie, chociaż nie wiem jak z animacjami. Porywam się z motyką na słońce? xd
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LuckyI: Chcesz się nauczyć Allegro/SDL/SFML/libgdx? Zrób grę w Allegro/SDL/SFML/libgdx. Chcesz robić gry? Zacznij od Unity. Nie dość, że łatwiej to jeszcze C#. Jakbyś się zdecydował na unity i miał problemy to wołaj :)
  • Odpowiedz
@Kozun polecasz jakieś tutoriale, czytałeś dokumentacje, jak z nią, dobra? (mówiąc dobra mówię o takiej jak w PHP, opartej na przykładach)
  • Odpowiedz
@LuckyI: Z programowania w PAWN imo najłatwiej jest przerzucić się na Unity - zakładam że pisałeś mody do sampa/csa, gdzie tak naprawdę nie musiałeś się martwić o warstwę graficzną - renderowanie i tak dalej - teoretycznie jeśli chodzi o składnię, to bardziej zbliżonym językiem jest C++, jednak gotowe silniki wykorzystujące ten język są albo znyt prymitywne (każde rozwiązanie należy samemu implementować, co na początek nie jest dobrym rozwiązaniem), albo wręcz
  • Odpowiedz