Wpis z mikrobloga

@sandal:
systemd zajmuje się autostartem.
Myślałem że trzeba dodać komendę mount /dev/sda3 do autostartu.

I teraz się skup: Chciałem się dowiedzieć jaką komendą dodać tą komendę montowania do autostartu.

No ale koledzy mówią że nie trzeba, że jest lepszy i prostszy sposób na montowanie przy starcie systemu.
@indywidualny: Chodzi ci o ręczną edycję edytorem tekstu? Nie trudno i nie chcę być fajny.

Chcę mieć do tego skrypt na przyszłość, w razie konieczności ponownego konfigurowania systemu(a przygotuję skrypty do wszystkiego co się da). Nie pytaj po co na co... :)
@Kryspin013: Teraz ogarniam jak ogarniać. :)
Używałem Ubuntu w 2007 roku przez kilka miesięcy. Wszystko miałem ustawione, wszystko działało. ;)

Wtedy komendy omijałem jak się dało.
A teraz przeczytałem wstępnie komendy basha, coś tam pamiętam z wtedy(na przykład mount), to nic trudnego do zrozumienia no ale trzeba to po kolei poznać.

Przed chwilą poznałem nowy sposób użycia echo. :)

Na razie stwierdziłem konieczność stworzenia skryptów (zachęciła mnie prostota skryptów, to że
@look997: Nie spoko, nie zniechęcam. Baw się i próbuj. Po prostu jesteśmy przyzwyczajeni już do pewnych standardów przy użytkowaniu *unixów i takie pytania są trochę dziwne i przekombinowane. Stąd te reakcje.

PS Poczytaj o potokach i przekierowaniach. Sprawdź sobie grep cut i jakieś podstawy basha jak piszesz skrypty. Po za tym w bashu masz masę rzeczy zaimplementowanych tak że możesz w tym programować bez problemu. Przyda ci się.
@TypowyNerd: Po zalogowaniu. Np. redshift z parametrem -l. Ja widziałem że można do /.config/autostart plik *.desktop dodać ale ta metoda mi się nie podoba, nie działa, nie wiem jak tego użyć poprawnie.

Także coś konkretnego i na przykładzie do przylogowaniu.

Ale o metodzie przy ładowaniu systemu też powiedź. wiem o init, systemd ale chciałbym konkretne rozwiązanie na przykładzie.