Wpis z mikrobloga

taka sytuacja.. Jestescie w #korposwiat i programujecie kilka miesięcy w #java, po czym dowiadujecie się, że pracodawca wymaga do zmiany technologii na #dotnet, w celu przerzucenia Was do innego projektu.
A w .NET nie robiliście praktycznie nic.

Obecny projekt jest ciekawy i ciągle czegoś nowego uczycie się, jednak nie macie pewności utrzymania tego w docelowym, do którego mielibyście trafić. Wiązałoby się to również z dłuższym czasem dojazdu, bo drugi z projektów jest w innej lokalizacji.
I już konkretnie o samym przeskoku technologii: bardzo lubicie Microsoft, ale wydaje Wam się że przyszłość javy jest bardziej pewna, aniżeli c#. Z drugiej strony, o ile nie przeskoczy się na androida, to w przypadku tej pierwszej w przyszłości skazujemy się pracować przy kobyłach - raczej same duże projekty są tworzone w Javie, a w .NET różnie.

Podsumowując: co robicie? Godzicie się na zmianę z bananem na twarzy i angażujecie w 200% wdrażając się oraz poznając nową technologię w postaci .NET, czy może jednak szukacie bolca na boku w postaci nowego pracodawcy? Oczywiście jesteście średnio pewni swoich umiejętności i boicie się tego kroku :P Co do kasy i formy zatrudnienia - jesteście studentem na śmieciówce, ale netto prawie 5k. Stolica.
Miał ktoś taką sytuację i wybrał zmianę technologii?

Oczywiście pytam w imieniu kolegi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#programowanie

Co robicie?

• Jestem zachwycony z możliwości zmiany na C# i .NET 50.3% (76)
  • Pracuje póki nie znajdę bolca na boku 49.7% (75)

Oddanych głosów: 151

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@onomatobeka: Kilka miesięcy java... Ja bym zmienił, porobił kilka miesięcy i spojrzał za siebie co było lepsze.
Teraz masz czas na poznawanie różnych technologii, po 30+ z 5+ doświadczeniem raczej zmiana technologii średni pomysł.
  • Odpowiedz
@onomatobeka: #nieprogramista here. Ale tak nie jestem do końca przekonany czy Java ma lepsze perspektywy w porownaniu do C# ... dużo hejtu na wieczne aktualizacji i dziury w tym ... :(

Natomiast co do głównego pytania. Jeden z moich wykładowców powiedział kiedyś coś takiego. Programujesz w Javie, jednak dostajesz oferte pracy w w C# za np +5k. Nie nauczysz sie? :P Drugi język imho będzie plusem, bo to
  • Odpowiedz
@bazingaxl: no ok ok to bylo pewne uproszczenie :D Nie musialem, troche chcialem bo ecommerce to fajna dzialka dla mnie. Bardziej wolalem java+hybris ale wyszedl projekt taki to wskoczylem na niego :) zobaczymy co bedzie w maju jak go skonczymy.
  • Odpowiedz
twoj wykladowca nigdy nie widzial ogloszen na c#, sa o 2-5k mniejsze niz w javie i jest ich 10-20x mniej, i to wciaz mimo ze hype na c# sie w ostatnim roku wzmocnil nawet a takim kraju jak pl

@bazingaxl: Podał przykład, nie autentyczna sytuacje :) Bardziej chodzilo o możliwość przejścia na inny jezyk jezeli istnieje taka mozliwosc
  • Odpowiedz
@onomatobeka ja też dorzucę swoje 3 grosze. Zgadzam się całkowicie z @KwadratowyPomidor zacznę od Windowsa już nawet pominę fakt ile trzeba wybulić cebulionów, żeby zacząć cokolwiek programować, czasem widzę ile ludzie używających windowsa muszą się naklikać, żeby osiąg coś co w linuxie można załatwić jedną komendą a pisanie jakichkolwiek skryptów do ułatwienia pracy pod winde jest porażką. A co do C# nie jest ulepszoną Javą tak jak twierdzi @Myrten
  • Odpowiedz
@Myrten @onomatobeka

Owszem nie jestem znawcą C# i raczej nie będę, ale wyjaśnijcie mi co robi słowo kluczowe var ?

To czym się różni community edition od edycji licencjonowanej ? Oraz gdzie mogę pobrać Windowsa do użytku komercjalnego
  • Odpowiedz