Wpis z mikrobloga

#chwalesie #programowanie #naukaprogramowania

Mireczki, oświadczam wam, że po 6 miesiącach nauki Javy (zaczynałem od zera, student psychologii, byłem kompletnie w tym zielony) udało mi się dostać na praktyki, co prawda bezpłatne, ale po okresie praktyk jeśli się sprawdzę to siadamy do rozmów o moim etacie już jako stały pracownik. Zaczynam po świętach!

Zdaję sobie sprawę, że niektóre Mirki będą zdziwione, że się jaram darmowym praktykami, ale dla mnie jest to duży krok w przód. Napisałem przez ten okres 5 aplikacji, za każdym razem starałem się jakos podwyższać poprzeczkę jeśli chodzi o zakres ich funkcjonalności. I w zasadzie to jest moim zdaniem jedyna słuszna droga jeśli chodzi o naukę programowania: pisać projekty, nie warto tracić czas i uczyć się czegoś, co może Wam się w ogóle nigdy nie przydać. Bardzo polecam podejście just-in-time learning.

Z tego miejsca chciałbym bardzo podziękować:

@kisi3l za wsparcie, zawsze mi pomagał jak miałem jakiś problem,
@Eoghan za konstruktywną krytykę mojego kodu i nakierowanie na odpowiednie tory,
@JavaDevMatt za inspirację i wzmiankę w jednym ze swoich vlogów o just-in-time learning, to zmieniło moje podejście do nauki.

...i innym Mirasom z w/w tagów, którzy byli dla mnie bardzo pomocni.

Wykop uczy, wykop bawi... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Arima: od czego zaczales? tez chcialbym bnauczyc sie programowac i jako pierwszy projekt napisac taki kalkulatorek do obliczania zapotrzebowania kcal, tylko nie wiem od czego zacząć..
  • Odpowiedz
@Arima: Gratuluję, jednak nie lekceważyłbym na twoim miejscu wiedzy teoretycznej. W zasadzie każdy Ci powie, że programowanie na studiach to jest tylko dodatek i tego się uczymy dopiero w pracy :)
  • Odpowiedz
Nie spodziewałem się takiego zainteresowania, dzięki wszystkim za gratulacje!

@Tomashe, @JavaDevMatt: pewnie miał zły dzień, szukał takiego wpisu jak mój, w końcu musiał jakoś dokarmić swoje ego ( ͡°
  • Odpowiedz
ja polecam jednak dobre studia. Potem przychodzi taki łepek jak Ty i nie wie ani co to hashmapa, ani co to wyszukiwanie binarne. Albo jaka jest różnica między tcp, a udp. Rozumiem, że just-in-time learning polega na tym, że doczytasz jak już się w--------i u klienta. Sram Ci do ryja

@AhoCorasick: Heh, nigdy nie skończyłem studiów, nigdy nie pisałem wyszukiwania binarnego, z matmy nie jestem asem a latałem po całej
  • Odpowiedz
@splatch: Tego kawałka chleba jeszcze nie ruszałem, tylko konfiguracja XML.

@Arima: No ja dziergałem w Springu od 2007 roku i jakoś nie zdążyłem się zbootować jeszcze. Generalnie jeśli zaczynasz jako laik to czasami pisanie bloga jest dobrym pomysłem. Robisz sobie notatki i zostawiasz informację dla potomnych. ;-) Zupełnie inaczej widzi się technologię wchodząc w nią od zera niż adaptując się z bagażem jakiś konkretnych doświadczeń.
  • Odpowiedz