Aktywne Wpisy

elo_kebab +14
Najbardziej mnie w-----a, że ten zawód IT programowanie nie jest kontrolowane w żaden sposób
Przez co dzisiaj wielu programistów seniorów to jacyś kasjerzy ew psycholodzy, ludzie po europeistyce. I takie osoby blokują stołki dla ludzi po inż mgr AGH literki bo mamy kryzys w branży i po 100-200 CV na jednego seniora, a midów i juniorów szkoda gadać, raz że nikt nie rekrutuje dwa że AI już się sprawdza na tyle, że w
Przez co dzisiaj wielu programistów seniorów to jacyś kasjerzy ew psycholodzy, ludzie po europeistyce. I takie osoby blokują stołki dla ludzi po inż mgr AGH literki bo mamy kryzys w branży i po 100-200 CV na jednego seniora, a midów i juniorów szkoda gadać, raz że nikt nie rekrutuje dwa że AI już się sprawdza na tyle, że w
źródło: praca IT
Pobierz

Mireczki, oświadczam wam, że po 6 miesiącach nauki Javy (zaczynałem od zera, student psychologii, byłem kompletnie w tym zielony) udało mi się dostać na praktyki, co prawda bezpłatne, ale po okresie praktyk jeśli się sprawdzę to siadamy do rozmów o moim etacie już jako stały pracownik. Zaczynam po świętach!
Zdaję sobie sprawę, że niektóre Mirki będą zdziwione, że się jaram darmowym praktykami, ale dla mnie jest to duży krok w przód. Napisałem przez ten okres 5 aplikacji, za każdym razem starałem się jakos podwyższać poprzeczkę jeśli chodzi o zakres ich funkcjonalności. I w zasadzie to jest moim zdaniem jedyna słuszna droga jeśli chodzi o naukę programowania: pisać projekty, nie warto tracić czas i uczyć się czegoś, co może Wam się w ogóle nigdy nie przydać. Bardzo polecam podejście just-in-time learning.
Z tego miejsca chciałbym bardzo podziękować:
@kisi3l za wsparcie, zawsze mi pomagał jak miałem jakiś problem,
@Eoghan za konstruktywną krytykę mojego kodu i nakierowanie na odpowiednie tory,
@JavaDevMatt za inspirację i wzmiankę w jednym ze swoich vlogów o just-in-time learning, to zmieniło moje podejście do nauki.
...i innym Mirasom z w/w tagów, którzy byli dla mnie bardzo pomocni.
Wykop uczy, wykop bawi... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@severian: Takktyk
@AhoCorasick: za taki komentarz na "zachodnich" forach/stronach o programowaniu dostałbyś perma w ciagu 30s a tutaj jeszcze zbierasz plusy.
@zackson: bo ktos by go zglosil a tobie sie nie chce
@piotruch: matura podstawowa z matmy >50%. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Arima: Z ciekawości zapytam, czy korzystałeś ze spring boota?
@Tomashe, @JavaDevMatt: pewnie miał zły dzień, szukał takiego wpisu jak mój, w końcu musiał jakoś dokarmić swoje ego ( ͡°
@AhoCorasick: Heh, nigdy nie skończyłem studiów, nigdy nie pisałem wyszukiwania binarnego, z matmy nie jestem asem a latałem po całej
@Arima: No ja dziergałem w Springu od 2007 roku i jakoś nie zdążyłem się zbootować jeszcze. Generalnie jeśli zaczynasz jako laik to czasami pisanie bloga jest dobrym pomysłem. Robisz sobie notatki i zostawiasz informację dla potomnych. ;-) Zupełnie inaczej widzi się technologię wchodząc w nią od zera niż adaptując się z bagażem jakiś konkretnych doświadczeń.