Wpis z mikrobloga

#chwalesie #programowanie #naukaprogramowania

Mireczki, oświadczam wam, że po 6 miesiącach nauki Javy (zaczynałem od zera, student psychologii, byłem kompletnie w tym zielony) udało mi się dostać na praktyki, co prawda bezpłatne, ale po okresie praktyk jeśli się sprawdzę to siadamy do rozmów o moim etacie już jako stały pracownik. Zaczynam po świętach!

Zdaję sobie sprawę, że niektóre Mirki będą zdziwione, że się jaram darmowym praktykami, ale dla mnie jest to duży krok w przód. Napisałem przez ten okres 5 aplikacji, za każdym razem starałem się jakos podwyższać poprzeczkę jeśli chodzi o zakres ich funkcjonalności. I w zasadzie to jest moim zdaniem jedyna słuszna droga jeśli chodzi o naukę programowania: pisać projekty, nie warto tracić czas i uczyć się czegoś, co może Wam się w ogóle nigdy nie przydać. Bardzo polecam podejście just-in-time learning.

Z tego miejsca chciałbym bardzo podziękować:

@kisi3l za wsparcie, zawsze mi pomagał jak miałem jakiś problem,
@Eoghan za konstruktywną krytykę mojego kodu i nakierowanie na odpowiednie tory,
@JavaDevMatt za inspirację i wzmiankę w jednym ze swoich vlogów o just-in-time learning, to zmieniło moje podejście do nauki.

...i innym Mirasom z w/w tagów, którzy byli dla mnie bardzo pomocni.

Wykop uczy, wykop bawi... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Rozumiem, że just-in-time learning polega na tym, że doczytasz jak już się w--------i u klienta

@AhoCorasick: Bez przesady. W firmie średniej wielkości (50-100 programistów) zawsze jest kogo spytać i piszcząc większą appkę ludzie sprawdzają nawzajem swój kod.
  • Odpowiedz
Mógłbyś napisać jak się uczyłeś? Czy skupiałeś się na książkach czy może kursy video? interesuje mnie metoda nauki i cały proces oraz źródła ;)
PS. Gratuluję sukcesów i życzę powodzenia ! ;)
  • Odpowiedz
@bogdan-b: wyżej dałem linki do kursów na których się opierałem, na końcu drugiego kursu jest instrukcja jak napisać np. prosty kalkulator w JavaFX - ale za to sie wzialem jak juz przyswoilem podstawy podstaw (+zerkałem też na tutorialspoint.com - encyklopedia tutoriali, polecam), a książek nie czytałem, ogólnie miałem postanowienie, że każdego miesiąca chciałem napisac przynajmniej jedną aplikację niezależnie od tego na jakim etapie nauki jestem - i polecam takie podejście,
  • Odpowiedz
@Arima: Just-in-time jest dobry tylko na początku. Kiedy umiesz już napisać praktycznie wszystko łatwo jest popaść w megalomanię i przestać się uczyć. Takie na przykład wzorce projektowe - jesteś sobie w stanie bez problemu bez nich poradzić, ale jeśli użyjesz właściwego wzorca we właściwym miejscu, Twój kod będzie prawdopodobnie znacznie lepszy. Że nie wspomnę o algorytmach, a przecież wszystko możesz zrobić na pałę.

Ogólnie to są zawodowi programiści Javy za
  • Odpowiedz
@CamelCase: Dzięki za bardzo trafną uwagę. Wręcz przeciwnie - żadna sodówa mi nie grozi, jestem dość krytyczny wobec siebie, zresztą tak na prawdę jestem początkującym. Wiedza teoretyczna mimo wszystko jest fundamentem i będę się na niej skupiać na pewno, bo wiem, że mam braki szczególnie w algorytmach. Chcę się cały czas uczyć, będę mieć w firmie darmowe kilkudniowe szkolenie z podstaw z Javy np. - to mi pomoże jeszcze bardziej
  • Odpowiedz
@Arima: Gratulacje! Jak już jesteś na praktykach to już połowa sukcesu. Kasą sie nie przejmuj, programista na poczatku kariery nie zarabia duzo. Pierwsze lata bedą przeciętne. Tylko tutaj na wykopie ludzie mają wyimaginowane poglądy na ten temat.
Teraz rób swoje dalej tak jak do tej pory i będzie wszystko dobrze! Powodzenia, trzymam kciuki!
  • Odpowiedz
no i tutaj pytanie, po co z---------c w robocie za darmo, jak po dwoch latach dobrych studiow (np. moj ulubiony mim) dostaje sie oferty 7-9k (w polsce zlotych, w usa dolarow) i faktycznie cos sie potrafi
  • Odpowiedz
@bazingaxl na mimie po dwoch latach juz sie leci do googla, microsoftu czy imo i zarabia sie wlasnie tyle. Na studiach jest ostry z-------l, ale ucza Cie przez pierwsze dwa lata wszystkiego o co tylko moga Cie zapytac na rozmowie kwalifikacyjnej od tego jak napisac dijkstre do tego jak zaprojektowac rozproszona aplikacje webowa
  • Odpowiedz
@bazingaxl rocznie na staze zagraniczne z calego mimu jedzie ok 100 osob, czyli co piaty student. W praktyce jest to prawie kazdy z drugiego roku w zwyz ,kto stara sie gdzies dostac. Zauwaz ze firma ktora placik 50k rocznie nie sciaga ludzi na staze, bo im sie na 3 miesiace nie oplaca sponsorowac wizy i przelotu. Nie masz czego negowac, bo takie sa fakty.
  • Odpowiedz
@bazignaxl asd uczy ekipa, która Cormena tłumaczyła na polski, ale znajomosc calosci nie jest wymagana (tam sporo rzeczy jest bardzo trudna np. takie przepływy). Myśle, ze najwazniejsze jest to, ze algorytmy trzeba nie tylko znac, ale tez rozumiec. Np na kolosie mozna dostac zadanie ktore w nietrywialny sposob uzywa drzew przedzialowych, ktore nie sa bardzo trudne, jednak trzeba je bardzo dobrze rozumiec, zeby zauwazyc ze da sie je zastososowac w owym
  • Odpowiedz