Wpis z mikrobloga

• 2
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 72
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MariuszEm: @Gavroche: @Ch-jogromPL: @grecki:
Przecież to jest genialne, dlaczego o tym wcześniej nie słyszałem?

Aminokwas ograniczający - Aminokwas egzogenny, który w danym białku pożywienia występuje w najmniejszej ilości w stosunku do ilości potrzebnej do biosyntezy białka w organizmie. Wyznacza on możliwość wykorzystania innych aminokwasów na cele budulcowe i limituje wartość odżywczą spożywanego białka.
  • Odpowiedz
@Username:
Mój drogi, nie masz pojęcia, o ilu rzeczach jeszcze nie słyszałeś. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@MariuszEm:
Oczywiście, dlatego dodanie nawet tak marnego białka zwierzęcego, jak albumina jaja i odtłuszczone mleko, podnosi samopoczucie i poziom energii u wieloletnich wegan.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dlatego lakto-owowegetarianie mają najlepiej, tylko trzeba pamiętać, że dodatek białka zwierzęcego dramatycznie zmniejsza zapotrzebowanie na białko ogólne, dlatego
  • Odpowiedz
@Gavroche: jedząc rośliny nie zapewnisz organizmowi odpowiedniej ilości składników bo niektórych aminokwasów organizm nie wytworzy i muszą pochodzić z białka zwierzęcego, do google odsyłam bo znowu ktos mnie nazwie zielonka
  • Odpowiedz
@Gavroche:

Białka niepełnowartościowe (niedoborowe) – białka pochodzenia roślinnego, które zawierają mało lub nie >zawierają wcale aminokwasów egzogennych (w przeciwieństwie do białek pełnowartościowych, doborowych). >Białka takie występują m.in. nasionach roślin strączkowych, zbożach i orzechach.
  • Odpowiedz