dobrze ze ja mam w------e i wszystko wrzucam do jednego wora ( ͡°͜ʖ͡°) białko to białko, tłuszcz to tłuszcz(ale troszke wiecej uwagi poswiecam, zeby urozmaicac skad), węgle to węgle, liczą się tylko dla mnie tylko cyferki, IIFYM to jest coś pięknego i polecam ( ͡°͜ʖ͡°)
@Ch-jogromPL: Staarry, zobaczysz filmik z dzisiejszego gotowania to będziesz widział jak się bardzo
@grecki: wiesz tu najwiekszy problem z weganami itd to jest to na sile p---------e ze jest sie vega i udowadnianie ze to jest 'lepsze', tak to by byl spokoj ( ͡°͜ʖ͡°) a ja swoje wiem i nie zawracam glowy taka glupia gadka i jest lajcik
@Ch-jogromPL: zupełnie inna byłaby dyskusja, gdyby większość wege nie próbowała mówić "lepsze / zdrowsze" (bo na to dowodów po prostu nie ma zbyt wielkich i zaraz jakiś trol się p-------e, a zamiast tego mówiła "przynajmniej nie gorsze" - bo na to dowodów akurat jest dużo. Tak ja ta zielona menda, zapytany o konkretny aminokwas nie występujący w roślinach zamknął grzecznie ryj i poszedł trollować gdzieś indziej. ;)
@grecki: no dlatego ja sie nie wdaje w takie dyskusje nawet bo po co, moge co najwyzej swoje zdanie wyrazic na moim przykladzie jak sie generalnie powinno jesc zeby miec efekty, bo swoje wiem na ten temat, jem tak a nie inaczej bo mi to sluzy i tyle, najlepsze sa smieszkujace mirki co pisza ze jem zle i tak sie nie powinno robic ( ͡°͜ʖ͡°
@grecki: Jest takie pojęcie "aminokwas ograniczający", ale można je ominąć łącząc białka roślinne. Białkom roślinnym nie towarzyszy cholina, ani cholesterol, ale to też można ominąć, bo odpala po prostu inny zestaw genów. Największy problem diety roślinnej jest taki, że żadna, naturalnie występująca społeczność, nie bazuje wyłącznie na roślinach, bo mięso jest po prostu smaczne, a pan Bozia po to dał dobry smak, żeby z niego
@maze: a już tatar wegetariański to kompletna głupota. Skoeo nie chcecie jeść miesa, to po co nadawac swoim daniom mięsne nazwy? Wegetariański tatar, wegetariańskie kiełbaski, wegetariańska szynka, wegetarianakie flaki, kotlety, bitki, gulasz, zrazy.
Gdybym wymieszal bekon, slonine I salceson, a nastepnie nazwał to świeżą sałatką warzywną, to by mnie weganisci zjedli żywcem
Gdybym wymieszal bekon, slonine I salceson, a nastepnie nazwał to świeżą sałatką warzywną, to by mnie weganisci zjedli żywcem
@kaef: I to są właśnie te przekomarzanki, o których mówił @grecki: a które są tylko czczą gadaniną. Jeśli sięgniesz do sedna problemu, czyli wyższość diety mięsnej, nad bezmięsną, okazuje się, że nie ma specjalnych różnic. Dlaczego? Bo można stworzyć dietę mięsną, która będzie szkodliwa oraz dietę
@Ch-jogromPL: Staarry, zobaczysz filmik z dzisiejszego gotowania to będziesz widział jak się bardzo
A te misie - żelki to wegańskie?( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Gavroche: Z wieprzowej żelatyny....? :D
@grecki: Jest takie pojęcie "aminokwas ograniczający", ale można je ominąć łącząc białka roślinne.
Białkom roślinnym nie towarzyszy cholina, ani cholesterol, ale to też można ominąć, bo odpala po prostu inny zestaw genów.
Największy problem diety roślinnej jest taki, że żadna, naturalnie występująca społeczność, nie bazuje wyłącznie na roślinach, bo mięso jest po prostu smaczne, a pan Bozia po to dał dobry smak, żeby z niego
@kaef: czego nie rozumiesz?
http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/b-Kotlet-b-sojowy-tatar-wegetarianski;16597.html
@kaef: I to są właśnie te przekomarzanki, o których mówił @grecki: a które są tylko czczą gadaniną.
Jeśli sięgniesz do sedna problemu, czyli wyższość diety mięsnej, nad bezmięsną, okazuje się, że nie ma specjalnych różnic.
Dlaczego?
Bo można stworzyć dietę mięsną, która będzie szkodliwa oraz dietę
@Gavroche: