Wpis z mikrobloga

#bitcoin #kryptowaluty #openbazaar

Interesujący tweet jednego z twórców openbazaar
https://twitter.com/brianchoffman/status/702653679334236161

Wynika z niego wprost, że jeżeli nie będzie satysfakcjonującego rozwiązania, które skaluje BTC, to w grę wchodzi porzucenie BTC na rzecz innego rozwiązania. :(

Warto tutaj dodać że OB do transakcji wymaga inteligentnych kontraktów (dokładnie to używa portfeli multisig), które z racji swojej natury zawsze muszą być zawierane w blockchainie. Innymi słowy Lightning odpada - jeśli Core przepchnie swoją wersję, to Openbazaar będzie zmuszony do migracji w stronę altcoinów.
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pawlo74: Nie, nic poza tym tweetem nie wiadomo. Openbazaar generalnie był przeciwny wspieraniu altów na swojej platformie, ale wygląda na to, że rzeczywistość może nie pozostawić im wyboru
  • Odpowiedz
@pawlo74: Ach, nie, Koncpecje Mikea Hearna popieram nadal - odrodziła się w kliencie Classic (to w praktyce XT tylko że z 2MB blokiem a nie 8MB). Cała kwestia rozmiaru bloku jest nierozstrzygnięta. Zły jestem na developerów Core - ponieważ kompletnie odeszli od wizji Satoshiego, którą ja też popierałem.

Jeżeli nie odpowiadają ci moje posty, zawsze możesz mnie dodać na czarną listę - nie uważam tego za żaden problem, dla mnie
  • Odpowiedz
odrodziła się w kliencie Classic

@pawlo74: ach tak. To wyjaśnia wszystko nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy. W sumie dzięki za to info bo to utwierdza mnie w moim przekonaniu. Ja byłem przekonany, że Classic to całkim nowy odrębny projekt. To ulga dla mnie.
  • Odpowiedz
@mentis: Hmm co w OB jest nie tak? Z punktu widzenia użytkownika przydałoby się parę usprawnień interfejsu, ale poza tym jest ok. Testowałem wcześniejsze wersje i po ogarnięciu jak to działa, mogę powiedzieć, że mi się bardzo podoba
  • Odpowiedz
Tweet developera OB to nie żadna plota - to wiadomość z pierwszej ręki. Jeżeli napisałem w poście nieprawdę to możesz mi to precyzyjnie wytknąć. Nie obrażę się

@McGravier: nie zrozumiałeś. Ten wpis jest ważny dlatego dałem mu plusa a plota i niepewność, którą siejesz to ta wypowiedź:

łańcuchami bocznymi, ale to technologia która jest jeszcze dalej na horyzoncie niż lightning
  • Odpowiedz
@pawlo74: Ale to prawda - whitepaper Łańcuchów Bocznych (Side Chains) powstał w 2014, i od tego czasu praktycznie cisza - nie docierają do mnie żadne wieści na ten temat.

Lightning też nie jest ukończony - jakiś czas temu wyczytałem na reddicie, że wciąż pracują nad zdecentralizowanym wyszukiwaniem ścieżek pomiędzy hubami. To jest to co do mnie dociera - pomijam już to, że nad obiema technologiami pracuje firma Blockstream, do której
  • Odpowiedz