Wpis z mikrobloga

#bitcoin #kryptowaluty #openbazaar

Interesujący tweet jednego z twórców openbazaar
https://twitter.com/brianchoffman/status/702653679334236161

Wynika z niego wprost, że jeżeli nie będzie satysfakcjonującego rozwiązania, które skaluje BTC, to w grę wchodzi porzucenie BTC na rzecz innego rozwiązania. :(

Warto tutaj dodać że OB do transakcji wymaga inteligentnych kontraktów (dokładnie to używa portfeli multisig), które z racji swojej natury zawsze muszą być zawierane w blockchainie. Innymi słowy Lightning odpada - jeśli Core przepchnie swoją wersję, to Openbazaar będzie zmuszony do migracji w stronę altcoinów.
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@McGravier: jeszcze, że cieniutki to mało powiedziane, prawdopodobnie nie ma otwartego umysłu i postrzega bitka tylko od strony technicznej plus nie potrafi pracować w zespole, utrzymywać konsensus i dbać o dobro wszystkich grup interesów w sieci bitcoin.
  • Odpowiedz
@pawlo74: Wyluzuj porty i miej trochę zaufania. Jeśli ktoś interesuje się tematem #bitcoin to znaczy, że mu zależy na powodzeniu kryptowalut. Reszta jest wymianą informacji a jak wiesz - prawda jest subiektywna i często niewygodna.
  • Odpowiedz
@soma115: ja cały czas mam zaufanie do @McGravier tylko nie mogę zrozumieć jak w imię dobra bitcoina można mu szkodzić, co najgorsze nie zauważać tego i wypierać się, że się tego nie robi. Jak tak dalej pójdzie to poprostu wrzucę go na czarnolisto z innymi rebeliantami. Tam gdzie nie ma logiki i obiektywizmu tam kończy się moja cierpliwość i muszę się odezwać. Jasne jest, że MG został urażony odrzuceniem
  • Odpowiedz
@pawlo74: Wiesz, tu chyba jest pewna filozoficzna niezgodność naszych poglądów. Życzę projektowi bitcoin, jak najlepiej, ale własne dobro przedkładam ponad dobro BTC. Ja się nie zamierzam poświęcać dla idei - wciąż mam dużo BTC, ale jeśli zobaczę, że ludzie porzucają bitcoin na rzecz innego systemu, to będę ratował swoje oszczędności - I wyrażę swoje zdanie przy pomocy portfela, przenosząc bogactwo do konkurencji. To największa szkoda dla systemu jaką mógłbym wykonać,
  • Odpowiedz
@McGravier: no już chciałem Ci dać plusa ale znowu to:

Niestety obserwując rynek widzę pierwsze oznaki tego procesu, co budzi mój niepokój.

Muszę tu poprostu przekląć ( ͡° ͜ʖ ͡°) Co Ty pirdolisz za smuty i farmazony? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bitek ponad 4 stówy dolców, Core ma większościowe poparcie a Ty widzisz oznaki jakiegoś j------o procesu? Obudź się! ( ͡°
  • Odpowiedz
@pawlo74: Przecież devsi btc nie są w stanie dogadać się w sprawie głupiego rozmiaru bloku a co dopiero side-chains nie mówiąc o czymś takim jak smart kontrakty (język skryptowy do kontraktów nie wcześniej niż za 4 lata w btc) xD
  • Odpowiedz
@McGravier: To jaki alt mógłby być wybrany przez nich na miejsce BTC? A jeśli nie ethereum to jaki :) I jaki alt w swym rozwoju idzie zgodniej z koncepcjami Satoshiego?
  • Odpowiedz
@Soren: Jeśli idzie o openbazaar, to przypuszczam, że pójdą w ETH - nie jest to może najlepsza waluta, ale raz, że jest programowalna, co im bardzo pasuje, dwa, że posiada dobrze opłacony zespół programistów, który mają jasny, długofalowy plan rozwoju coina - więc jest mała szansa, że im coś odwali i wywiną taki numer jak awantura o rozmiar bloku.

Jeśli chodzi o wizję satoshiego, to obecnie najciekawszy jest dla mnie
  • Odpowiedz