Wpis z mikrobloga

@stjimmy: Blansze walą siarkowodorem. Zapach znika, ale trzeba odczekać jakieś 2 miesiące dłużej od butelkowania niż w przypadku s33, które wcześniej będzie pijalne. Co do smaku to nie mogłem porównań obu warek bo jak robiłem z s33 to ta z blansze była dawno wypita, ale ogólnie s33 wyszło normalne smaczne piwo.
@stjimmy:
Do witbiera tylko płynne. Lepiej zainwestować kilka pln więcej i kupić od FM.
Brewferm jest niby dedykowany do belgów, ale to jeszcze nie piłem dobrego piwa na tych drożdżach. Kilka browarów rzemieślniczych też robiło na tych drożdżach wita, generalnie - dość słabo im to wychodziło.
S-33 robią lepszą robotę, ale niekoniecznie wyjdzie witbier. To są całkiem sympatyczne drożdże, wyszło mi na nich parę przyzwoitych piw. Z braku laku, lepiej S-33.
@Craft_Chief:
300gr powinno wystarczyć. Zagotuj z wodą i wlej do fermentora
Miedź ponoć dobrze działa, ale z drugiej strony - to jest metal ciężki i nie bardzo chcemy mieć to w piwie. Ja nie robiłem eksperymentów z takim rozwiązaniem :)