NEIPA wg przepisu 80% słód Pale Ale, 15% płatki i 5% glukoza. Robił ktoś kiedyś coś tym prostym przepisem? Widzę sporo tego typu przepisów na stronach US. Jeden słód i wszystko. Podawanie cukru w tym całym grain bill oznacza, że dodaje się go podczas zacierania? Czy normalnie przy gotowaniu? #piwowarstwo
Szukam niskich butów trekkingowych, bez membran (ale nie muszą być ekstremalnie przewiewne), z twardą podeszwą (żeby nie było czuć kamieni i skał) i "szturmowym" bieżnikiem.
Najtańsze sensowne, jakie znalazłem to Addidas Terrex Swift R.
Mirki z doświadczenia może powiecie. Jest jakas szansa na miejsca w którymś multitapie w okolicach centrum? Kufle i Kapsle zawsze #!$%@?, Cuda na kiju podobnie. Zazwyczaj udawało się w piw paf, ale jak jest chłodniej i nie ma ogrógdków to pewnie też moze być problem. ( ͡°ʖ̯͡°) Ewentualnie coś w stronę mokotowa. #warszawa #piwo
Poleci ktoś jakieś fajne miejsce w okolicach rynku, ewentualnie na Kazimierzu gdzie można posiedzieć i wypić piwo z koleżanką? Najlepiej coś gdzie muzyka nie #!$%@? na cały regulator (a ostatnio to jest jakieś przekleństwo w 90% knajp).
Mirki, co tu się #!$%@?ło... Mam w budynku remont klatki schodowej. No i dziś puka mi ktoś do drzwi, otwieram, a tu robotnik pyta, co mają zrobić z rzeczami ze schowka, o którego istnieniu nawet nie wiedziałem. :D Zaglądam, a moim oczom ukazuje się krata pełna butelek i kilka luzem. Okazuje się, że to #piwo domowej roboty z czasów, gdy mieszkała tu jeszcze moja siostra z mężem. Wszystko super, ale...
Zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm.
Słucham z last.fm - Notowanie: 154 (subskrybuj tag: #sluchamzlastfm)
Polegać ono będzie na pokazaniu 9 najczęściej słuchanych przez Was albumów w minionym tygodniu. Notowanie będzie się pojawiać co tydzień w niedzielę, w godzinach
@tylkoniechori: Jak wrażenia? Mi nic nie urwał - fajny, poprawny, ale brakuje efektu 'wow'. Brown Ale i Tropicalia bardziej zapadły mi w pamięć - więcej się tam działo.
Czołem, czy ktoś z was robił może kiedyś kilka single hopow z jednej warki? Jak to rozplanować logistycznie jeżeli chodzi o gotowanie, i skąd wziąć małe fermentory? #piwowarstwo
@iczi: ciekawą alternatywą może być kupno np. 5 pereł/tyskich/żywców, otworzenie i wrzucenie kilku pastylek chmielu, zamknięcie kapslownicą i wypicie po kilku dniach - taka emulacja dry hoppingu ;)
Chcę dodać mięte na cichą, ale rozważam rożne sposoby dezynfekcji jej. 1. Naczynie żaroodporne, 125 stopni C i 20 minut w piekarniku. 2. Mięta do whisky i do poniedziałku - wady takie, że mam tylko Red Label, a potem i tak go pewnie nie będzie dało się wypić, do tego strata aromatu 3. Wrzątek? 4. Olać to. Ktoś ma jakies doświadczenia i mógłby poradzić? #piwowarstwo
Dzielił ktoś kiedyś warzenie na dwa dni, tzn. w jeden dzień zacieranie i filtracja, a w drugi samo gotowanie? Są jakieś minusy oprócz straty energii związanej z wystygnięciem brzeczki?
@kontra: Trochę z innej beczki - niektórzy tak robią specjalnie.
Jest taka technika jak sour mashing - zacierasz, odstawiasz na dzień / dwa / trzy w ciepłe miejsce (trzydzieści kilka st.), a dalej podgrzewasz do mash-out'u i dalej jedziesz normalnie. Bakterie lacto znajdujące się na słodzie zakwaszają brzeczkę i masz np. Berliner Weisse.
Problem w tym, że w temperaturach mniejszych niż optymalna dla lacto mogą rozwijać się inne bakterie, które
Mireczki i mirkowny, dodawalem kiedys wpis o zakupie po bardzo okazyjnej cenie uzywane #seiko 5 w stanie idealnym. Od tego czasu nosilem go raz. Niestety, ale posiada on stosunkowo mala koperte na moj gruby nadgarstek i po prostu wyglada glupio. Postanowilem oddac go komus z was ( ͡°͜ʖ͡°) Za friko, oplacam przesylke. Mam do niego pudelko i zapasowy skorzany (uzywany) pasek. Jesli ktos jest
Nowa kapslownica, nowa warka pumpkin ale i nowy krokodyl.
Dyniowego (13.2ºP) wyszło 22 litry i wszystko poszło w półlitrowe butelki. W zasypie pale ale, wiedeński, Biscuit i melanoidynowy plus oczywiście dynia Hokkaido; chmielone angielskim Bramling Cross, fermentowane M03 Newcastle Dark Ale; przyprawione cukrem trzcinowym, cynamonem, imbirem, goździkami, gałką muszkatołową i zielem angielskim. Wyszło mega aromatyczne, zobaczymy jak będzie smakowało i pachniało po refermentacji, ale ogólnie jestem bardzo dobrej myśli.
@dakcts: te 'jakieś' to najważniejsza część w całym procesie :) np. nie spodziewaj się na us-05 S O C Z Y S T E J NEIPY