Wpis z mikrobloga

Niedawno zacząłem uczyć się #javascript i doszedłem do momentu w którym muszę podjąć decyzję: czy nadal programować proceduralnie, czy wgryzać się powoli w OOP?
Nie mam pojęcia czy na etapie początkującego jest sens starać się zrozumieć OOP czy poczekać z tym aż się trochę otrzaskam z prostszymi rzeczami?
A wy jak programujecie?
#programowanie #js
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dendrofag: jeśli nic się nie zmieniło to JS jest "z lekka" upośledzony pod tym kątem. Jeśli nie chcesz zostać tylko przy JS a planujesz uczyć się innego języka to daruj sobie OOP na ten moment.
  • Odpowiedz
@dendrofag: On niema racji. Chodzi mu pewnie że JS to język opierający się o prototypy zamiast o klasy. To nie zmienia faktu że JS jest obiektowy i koniec.

Jak programujemy? OOP to podstawa. Jednak nie zagłębiaj się zbytnio. Wszystko powinno przyjść naturalnie. Ważne byś poznał jak JS traktuje wywołanie funkcji zapisanej w obiekcie. No i chyba ważniejsze jest programowanie funkcyjne oraz domknięcia(clousures).
  • Odpowiedz
@dendrofag: nie chodzi o to, że JS nie jest obiektowy ale nauka OOP na przykładzie JS według mnie nie jest dobrym pomysłem bo podejście jest inne niż normalnie (trzeba mocno kombinować, żeby np. móc obsłużyć dziedziczenie, nie ma też interfejsów).
  • Odpowiedz
czy nadal programować proceduralnie, czy wgryzać się powoli w OOP?

@dendrofag: Zależy co chcesz robić. Do bycia frontendowcem Angulara nie trzeba znajomości OOP. Jak operujesz na czymś co jest bardziej skomplikowane i uniwersalne (backend, poważne aplikacje, a nie milionowy panel admina), to już się przydaje.
  • Odpowiedz
@Ginden:
A co na przykład z pisaniem pluginów do WP?
Chodzi mi też o to czy jeśli zacznę pisać funkcyjnie to czy za rok nie będzie mi ciężko zmienić nawyków i przejść na OOP jeśli będzie taka potrzeba?
  • Odpowiedz