Wpis z mikrobloga

@brmstufldigart: propsy za twoją wiedze. Szanuje ( ) @moglbym_byc_ale_nigdy_nie_bede: nie nie broni sie. No chyba, że komus odpowiada wariant gospodarki opartego na ciułaczach, którzy musza konkurować z gigantycznym kapitałem zagranicznym a gospodarka bez FDI w postaci montowni nie istnieje oraz wyspuje chronicznie wysokie bezrobocie a dług publiczny rośnie nieproporcjonalnie szybko do wpływó budżetowych a w międzyczasie zasadzono jeszcze OFE któe zdemolowały system emerytalny.
  • Odpowiedz
@plumkajacy_kalafior: orban z-----ł z ofe wszystko, nasi idiotyczną część obligacyjną. I jak nie PO to PIS albo ktokolwiek inny (no może poza riczardem swetru) by z-----ł prędzej czy później.
Edit: a jak słyszę inwestycja w dzieci to czuję że zajebią wszystko bo przecież dzieci spłacą obecnych emerytów
  • Odpowiedz
@plumkajacy_kalafior: wobec tego po kolei.
Z czego wynika twoje przekonanie, że przeniesienie prywatnych środków do węgierskiego systemu emerytalnego było dobrym pomysłem?

Oceń obecną sytuację gospodarczą Węgier proszę, bo odnoszę wrażenie, że bardzo tobie odpowiada

Edit: emerytury i wiara to w związku z Riczardem
  • Odpowiedz
@brmstufldigart: Stary jak ty wywnioskowałeś z powiedzenia
ich sytuacja gospodarcza jest zgoła inna ---> Sugerujesz, że dalsze zadłużanie Państwa w wykonaniu PIS jest złe?

a teraz z powiedzenia, że nacjonalizacja OFe = becną sytuację gospodarczą Węgier proszę, bo odnoszę wrażenie, że bardzo tobie odpowiada

To ja nie mam więcej
  • Odpowiedz
@brmstufldigart: JAk oceniłem OFE to oceniłem OFE a nei co innego. Czy czytanie ze zrozumieniem naprawdę jest tak trudne ? Ty nawet nei wiesz na jakiej zasadzie funkcjonowałyOFE dx
Nie, nie były to prywatne środki. Były to śodki kumulowane na subkontach i nic nadto. Taką ścieme ludziom wkręcano byle tylko było przyzwolenie. Tusk zrobiłdobrze i źle jednoczesnie. Tzn podniósł sprawe nacjonalizacji tego szamba ale nie miałjaj by jawykonać. Wział tyle
  • Odpowiedz
@brmstufldigart: No włąśnie licze, że mi powiesz :) Jaki jest zysk z OFE i w czym dokładnie jests wyrazony ten zysk. Bo z tego co mi wiadomo to OFE zarabiało na kupowaniu obligacji skarbu państwa w znaczącej mierze a zatem brało udziałw pompowaniu zadłużenia. Do tego do roku 2004 ich koszty działalności były wysokie. Nawet po 2004 były bardzo duże. Dopiero od reformy ostatniej spadły do akceptowalnego poziomu.
  • Odpowiedz