Aktywne Wpisy

dzony77 +549
Zawsze mam rozkmine czemu Voldemort tak c-----o ukrył horkruksy. Niby taki największy czarodziej, a zwykły debil. Wystarczy węża wysłać do Australii, a resztę horkruksów utopić w Oceanie i jakby nasz wybraniec je znalazł? Otóż c---a by znalazł xD Ale niee, lepiej 3 z 7 schować w szkole magii xDD No super plan Tom
#harrypotter
#harrypotter

PIAN--A_A--KTYWNA +576
źródło: temp_file5306875112373733505
Pobierz

Radosław Maziarka - Wzorzec Repository – kilka słów przeciwko
Co myślicie? W sumie dalej uważam, że łatwiej wstrzyknąć repozytorium niż wstrzykiwać lokalną bazę.
Ale rzeczywiście jest dużo problemów z użyciem różnych repozytoriów i łączeniem tabel.
Zastąpiliście jakoś wzorzec repozytorium?
Co się sprawdza u was?
Ale dla mnie to zmiana z jednego repozytorium z wieloma metodami na wiele klas z jedną metodą.
I możesz je wstrzykiwać, mockować, nie łamią SRP, są małe i łatwo utrzymywalne.
Ale jest ich milion i ciężko będzie znaleźć to, z czego chcemy korzystać.
Wolałbym pierdyliard małych obiektów, niż duże i ociężałe.
Jedynym przypadkiem w którym bym widział użycie Repository to abstrakcja samej biblioteki orm.
@japer Jezeli chcesz mockować dostęp do
Kto powiedział, że dane muszą być zapisywane w bazie?
Budujesz warstwę modelu. Potrzebujesz gdzieś przechowywać obiekty. Nie interesuje Cię na na razie gdzie, bo to szczegół techniczny, a
Dlatego też napisałem, że jedynym przypadkiem gdzie widziałbym Repository jest abstrakcja samego ORMa.
Osobiście nie jestem fanem Repository, ale jestem świadom przypadków użycia w których ma on zastosowanie.
Przykładowo w projektach budowanych w oparciu o architekturę cebulową (Onion), czy projekt korzystający z dobroci DDD - gdzie skupiamy się na wyizolowaniu modelu biznesowego od reszty aplikacji w
Rozumiem, że jeśli ktoś tworzy projekt i wie, że nie będzie zmieniał bazy, potrzebuje szybkiego modelowania danych (czy to Code First czy DBFirst), to może wykorzystać ORM w projekcie w logice biznesowej, wykorzysta lokalną bazę do testów czy nawet zamockuje DBSety i nie musi się za bardzo niczym przejmować. Jesteśmy developerami, powinniśmy dobierać odpowiednie narzędzia do projektu
Otóż nie prawda. Jeden z systemów który rozwijamy ma już z 8 lat i wyobraź sobie, że tam nie ma Repository, jest DAL,
I Twój przykład wg mnie dobrze to oddaje:
@markaron
Doskonale rozumiem dbałość o jakość kodu (sam jestem tego wielkim orędownikiem) i wartość dodaną jaką Repository