Wpis z mikrobloga

p--------e mieć wysokie IQ i odruchowo poprawiać, a nawet trochę wyszydzać innych. potem łapiesz się na tym, że ludzie cię nie lubią. nie lubią, bo są głupsi. a nikt nie lubi jak mu się pokazuje, że jest głupi.

#oswiadczenie
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kawa-i-p-------y: Mam wysokie IQ, lubię się wydurniać, robić z siebie pajaca, śmiać się, itd. Masz kolego problem ze swoim wysokim ego. Człowiek inteligentny zaakceptuje nawet głupotę i nie będzie sam o sobie mówił, że jest MĄDRY, a reszta to ofiary losu. Idź do psychiatry.
  • Odpowiedz
@kawa-i-p-------y: Ale z wysokim IQ to tego nie łącz. Nie jestem purystą językowym ale bardzo dobrze znam zasady gramatyczne i ortograficzne, i interpunkcyjne, a mimo to nie poprawiam często ludzi, bo nie zawsze jest co wskazane, czy ma sens. To samo z błędami merytorycznymi. Czasami po prostu nie wypada i to jest kwestia wyczucia.

Jeżeli wymieniać problemy osób z wyższym IQ to prędzej napisałbym o braku wspólnych tematów do rozmowy,
  • Odpowiedz
@kawa-i-p-------y: To kwestia inteligencji, ale wyłącznie emocjonalnej, nie zaś tzw ogólnej (w skład której wchodzą m. in. logiczno-matematyczna, językowa i wizualno-przestrzenna, które to się mierzy i opisuje za pomocą słynnego IQ). Psychologowie zauważają, że i. emocjonalna koreluje z empatią. Mozna ja rozwijać np poprzez ćwiczenia medytacyjne (patrz choćby badania Golemana, twórcy pojęcia i. emocjonalna).
Pozdrawiam
  • Odpowiedz
@kawa-i-p-------y: Ludzie uwielbiają inteligentne osoby. Tylko te osoby muszą umieć wykorzystać to, żeby innym było dobrze a nie, żeby ich w------ć.
Gadałem z anglikami na studiach za granicą- nigdy mnie nie poprawiali świetnie toczyła się rozmowa. A byli Polacy którzy musieli w połowie dialogu zacząć zwracać uwagę na drobne błędy. Rozwala to dialog i powoduje niechęć.
  • Odpowiedz