Wpis z mikrobloga

#raspberrypi

Robiliście już własnego Hata? https://github.com/raspberrypi/hats ja dzisiaj pobawiłem się chwile EEPROM i z powodzeniem udało mi się coś zrobić i odczytać z EEPROM jakieś podstawowe informacje. Ma ktoś może jakiś kupny kapelusz? Jak wygląda użytkowanie takiego czegoś w praktyce? Wyczytałem na mag pi, ze z automatu raspbian ładuje drivery jak znajdzie odpowiedni sprzęt. Jak to niby funkcjonuje?

When a HAT is connected to a Raspberry Pi, the Pi detects it, reads the .dtf file, and difascovers what hardware is attached. Raspbian then loads the required drivers for the hardware automatically, sets up the GPIO pins accordingly, and the HAT is ready to use.
  • 2
@sztilq:

Wyczytałem na mag pi, ze z automatu raspbian ładuje drivery jak znajdzie odpowiedni sprzęt. Jak to niby funkcjonuje?

Na stronie, którą podałeś masz to opisane. Każdy hat zawiera EEPROM w którym zapisane są informacje o GPIO, o sprzęcie, driverach .etc.
@conel: chyba mnie nie zrozumiałeś, wiem co zawiera EEPROM Hata, bo wczoraj to właśnie robiłem, ale pytam się jak działają te sterowniki? To kwestia umowna czy oprogramowanie do obsługi hata odczytuje jaki sprzęt znajduje się pod maliną i w zależności od odczytanych parametrów uruchamia się lub nie.